Quantcast
Channel: PlantePusherne – vegansk mad
Viewing all 37 articles
Browse latest View live

Ikke-hvide – vegansk ‘æggehvide’ af én overraskende ingrediens…

$
0
0
pisket vegansk æggehvide

Det her er intet mindre end en sensation og en revolution i den gastronomiske verden: Vegansk æggehvide af én enkelt og meget overraskende (og så alligevel ikke helt) ingrediens. Det er et vegansk life hack af de helt store. Jeg fandt tippet inde på et udenlandsk madforum og måtte straks prøve det af for at se om det virkelig kunne passe.

En af de ting som tilsyneladende er sværest at replikere på vegansk er æggehvide. Det har nogle ret specielle egenskaber. Du kan ganske vist købe æggeerstatningspulveret No-Egg og der findes alverdens ingredienser som kan efterligne æggets egenskaber alt efter præcis hvad du skal bruge det til. Men tricket her efterligner æg på en måde jeg ikke har set eller hørt om før. Det kan nemlig uden videre kan piseks stift og luftigt.

Siden jeg lavede indlægget om kikærtetofu har jeg godt kunnet se mange ‘æggede’ egenskaber ved kikærter og jeg er begyndt at bruge kikærtemel meget oftere som bindemiddel i madlavningen. Jeg har også lagt mærke til at kogevandet fra kikærter bliver meget stift hvis det får lov at stå natten over og køle ned sammen med kikærterne. Derfor har jeg tænkt at kikærter f.eks. kunne koges med i en grøntsagsfond for at få den gelerende effekt der ellers kommer fra dyreknogler. Men hvad jeg IKKE har prøvet er det trick som jeg faldt over i forgårs da en mand ved navn Goose, delte det i en facebookgruppe (link til original post): Nemlig at tage vandet fra en dåse kikærter og ganske enkelt piske det, som var det æggehvider! Jeg køber yderst sjældent mad på dåse (se ‘vores veganske køkken’) men gjorde gladeligt en undtagelse idag for at prøve det her af. Det virkede!Vand fra kikærter piskes

Hvordan laver jeg så vegansk æggehvide af bønnevand?

Du behøver sådan set ikke at ‘lave’ det, for bønnevandet – som i øvrigt har fået navnet aquafaba – kan bruges i mange opskrifter som det er, direkte fra kartonen med kikærter eller fra det hjemmelavede kogevand. Der er sandsynligvis forskel på hvordan de forskellige mærker opfører sig, men jeg har både prøvet en økologisk dåse kikærter fra Kavli og kikærter i papkartoner fra Levevis  i Føtex som fungerede upåklageligt. Jeg siede kikærterne fra og piskede det slimede vand med en elpisker. Det tog 1-2 minutter og så var det pisket stift 😀 Hvis man ikke har set det før, så er det den vildeste aha-oplevelse! Som nævnt kan andre bønner/linser i princippet også bruges, men også her vil der være variation. Sådan her ser vegansk ‘æggehvide’ af kikærtevand ud når det piskes:

image

Pisker du længe nok, bliver det så stift at du kan vende skålen på hovedet. Kom evt. lidt eddike, citronsaft, citronsyre eller vinsyre i for at gøre det mere stift. Her er det pisket med sukker, som også hjælper til at få en fastere skum:

vegansk æggehvide til marengs

REDUCÈR IKKE-HVIDEN

I nogle tilfælde kan det være en god idé at reducere/indkoge ikke-hviden 30-50% for at få den mere koncentreret og dermed ‘effektiv’. Det gælder især hjemmelavet ikke-hvide som nemt bliver lidt vandet. Det er smart at reducere den hvis du vil have en fast skum og/eller hvis du vil tilføre opskriften så lidt væske som muligt men stadig have ikke-hvidens bindende og fugtgivende egenskaber. Du reducerer den ved at komme den i en gryd som ikke er for lille (for så er der ikke så stor afdampningsflade) men heller ikke for stor (så ikke-hviden ligger i et tyndt lag og risikerer at ‘brænde tør’). Mål hvor meget ikke-hvide du hælder i gryden, og beregn hvor meget du vil have tilbage efter reducering. Lad dit decilitermål stå ved siden af. Kom langsomt ikke-hviden i kog og skru så ned til det simrer. Lad det stå og mål efter, efter ca. 15 minutter hvor meget der er tilbage, lad den simre videre indtil den er næsten kogt ind til det du gerne vil have. Bemærk at der fordamper yderligere ved nedkøling. Skal du bruge 75 ml koncentreret ikke-hvide, så start f.eks. med 115 ml og lad det koge ind til 85 ml. Det sidste fordamper ved nedkøling og du ender med omkring 75 ml der er reduceret ∼30%.

Aquafaba/ikke-hvide - vegansk 'æggehvide'
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
En dåse kikærtekonserves på 400 gr. giver ≈1,5 dl flydende aquafaba. Det fylder ≈8 dl når det piskes.

33 ml. aquafaba = 1 æggehvide. 45 ml aquafaba = 1 æg.

Tilføj citronsaft eller eddike hvis du skal bruge en fastere skum. Ikke-hvide kan piskes og bruges luftig i 'kolde' opskrifter eller varmes max omkring 100C. Aquafabaen kan bruges i flydende tilstand til at tilføje 'fugtighed' til bagværk, kikærteomelet mm
Af:
Cuisine: Det magiske køkken
Giver: 8 dl pisket skum
Det skal du bruge
  • 1 dåse kikærter ELLER tilsvarende mængde fra karton (med eller uden salt)
  • Evt. 2-3 tsk citronsaft eller eddike (brug ca. 1 teske pr 0,5 dl bønnevand)
Sådan gør du
  1. Tag en ren skål: Væsken skal hældes i en skål hvor der ikke er rester af opvaskemiddel i (det er i hvert fald vigtigt når man pisker hønseæggehvider og det er også vigtigt her)
  2. Åben dåsen/kartonen og si kikærterne fra ved at hælde dem i en sigte. Ryst sigten så al væsken bliver skrabet af bønnerne. BUM - der har du dit kikærtevand/aquafaba/ikke-hvide! Lad dig ikke skræmme af lugten - den følger ikke så meget med!
  3. Hvis det er meget tyndt/vandigt, vil jeg foreslå at du koger det ind 30-50% ved at lade det småsimre omkring 10 minutter. Det gør det mere koncentreret og nemmere at piske til en fast skum. Køl det lidt ned før du pisker.
  4. Så hvis du vil have det luftigt, så er det sådan set bare at piske. Du behøver ikke køle den ned først. Det kan tage fra 1 til flere minutter afhængigt af hvilken kvalitet dåse du har fået fat i, men jeg ved ærligt talt ikke på nuværende tidspunkt hvad der afgør det.
  5. Hvis du hælder 2-3 tsk citronsaft eller lys eddike i, så får du et lidt stivere skum og smagen vil forsvinde ved bagning. Skal du bruge skummet til noget, der ikke skal bages, vil jeg anbefale at du bruger citron fremfor eddike.
  6. Kikærtevandet kan helt sikkert også bruges i flydende tilstand i nogle opskrifter, men som sagt har ikke eksperimenteret med det endnu.
Tips
Hjemmelavet kikærte-vand: Opskrift her.
- Ikke-hvide kan fryses og piskes efter optøning.
- Holdbarheden er omkring 3-4 dage på køl.

Jeg troede ikke at man måtte bruge kogevandet fra bønner?

Det gælder for de nogle bønner at kogevandet skal kasseres, men heldigvis ikke for kikærter, her er må du faktisk bruge både iblødlægnings- og kogevandet. Kogevandet fra kikærter smager super godt som basis for en suppe eller smagsgiver i andre simreretter og sovser. Jeg har set andre bruge dåsevandet fra kidneybønner men det vil jeg ikke umiddelbart anbefale. Info fra bogen ‘Fødevarer og kvalitet’ – kilde.

Kan man bruge kogevandet fra kikærter man selv har kogt?

Ja, det kan man godt. Der er lige et par ting, du skal gøre for at få det mest ‘effektive’ kikærtevand/ikke-hvide. Det opfører sig muligvis lidt anderledes end det, du køber, men det kan sagtens piskes stift og jeg har da med stor succes bagt marengs af det. Se mere i mit indlæg om hjemmelavet ikke-hvide.

Hvordan smager det? Salt? Kikærtet?

Selve kikærtevandet har en meget kraftig lugt MEN den følger heldigvis ikke med under processen. Jeg kan personligt slet ikke smage kikærterne i de marengs jeg bagte, den er nok druknet i sukker… Det er jo en meget lille mængde du får ad gangen eftersom der er pisket SÅ meget luft i. Og i det salt køkken kan jeg slet ikke forestille mig at smagen vil være et problem, selv for folk, der ikke kan lide kikærter og selvom det ikke skal piskes. Mht. saltindholdet, hvis du får fat i bønner med salt i har jeg 4 bud på hvorfor det ikke er et problem: 1) Som sagt piskes skummet meget luftigt, så saltsmagen ‘udvandes’ meget. 2) Desuden er det alligevel altid tit en god idé at tilføje et lille nip salt i søde retter og 3) Hønseæg indeholder også natrium så det er normalt med et hint af salt. 4) Desuden har jeg fulgt med i debatten og de færreste mener, at det er et problem for smagen at der er salt i bønnevandet.

Hvad kan man bruge vegansk ‘ikke-hvide’ til?

I det internationale forum for test af kikærtevand Vegan Meringue – HIts and Misses tester folk fra hele verden opskrifter med kikærtevand. I visse opskrifter skal ikke-hviden piskes og ikke varmes op, f.eks. marengs. Men det bliver også brugt i upisket stand til at bevare fugt og som en slags bindemiddel i bla. bagværk, boller, pandekager etc. Jeg vil kraftigt opfordre dig til at prøve det af  de steder hvor der normalt bruges æggeerstatninger – det har jeg i vært fald tænkt mig! Og meld endelig tilbage :) Jeg indtil videre både lavet

Marengs,

Flødeboller,

Chokolademousse

Desuden kan man lave flødeFRIis og meget, meget mere…

Se desuden mit indlæg Godt igang med aquafaba med links til over 30 opskrifter. Jeg skal nok skrive herinde efterhånden som jeg får testet det på andre opskrifter. Indtil da hører jeg meget gerne dine erfaringer og tanker om ‘ikke-hvide’ :)

Veganske marengs af kikærtevands-æggehvider klar til at blive bagt:

æggefri kyskager

 

Nina fra Plantepusherne

 

 


Veganske flødeboller – med guf, marcipanbund og chokoladeovertræk

$
0
0
Vegan Tunnocks tea cake

Da den veganske verden modtog nyheden om at man kunne piske kikærtevand til æggehvide (se mit indlæg om ikke-hvide her) har det kun været et spørgsmål om tid, før der blev lavet en opskrift på ‘rigtige’ veganske flødeboller. Det er der NU!

English version – click here

For at gøre den så tilgængelig som muligt, har jeg skævet til opskrifter uden glucose og i dem har jeg så integreret ikke-hviderne. Jeg har også ledt efter en syre som kunne give det mest faste skum uden at tilføje for meget fugt eller syrlighed i smagen. Lige inden jeg skulle til at udgive opskriften her fandt jeg så den perfekte ingrediens som stod og kukkelurede under køkkenvasken og gjorde opskriften mere perfekt end jeg havde turdet drømme om. Jeg har eksperimenteret med at finde de nemmeste metoder til dig, da der er en del trin undervejs. Jeg ville overdrive, hvis jeg sagde at det var pisse nemt, men hvis bare du kan få en god fast skum, så er resten faktsik rimelig ligetil. Og det får du, hvis du følger opskriften nøje 😉 Når man spiser guffet for sig selv kan man godt dufte kikærterne, men den duft drukner altså når du kombinerer den med mørk chokolade og bagt marcipan i en flødebolle. Disse veganske flødeboller smager helt igennem fantastisk og de kan laves ligeså smukke (og rustikke) som andre hjemmelavede flødeboller.

Veganske flødeboller uden æg

Lad os starte fra bunden(e). De laves nemmest af marcipan der enten rulles fladt og udstikkes eller rulles til en pølse hvoraf der skæres skiver (som billedet herunder). Metoden med at udstikke dem giver de pæneste flødebollebunde, men efter choko-overtrækning, sukkerchock og efterfølgende tudeanfald af taknemmelighed er der nok ikke nogen der vil huske, at bundene vist ikke var helt cirkulære. Gør det du synes er nemmest. De kan evt. pensles med chokolade – læs mere om fordele og ulemper under Tips.

Bunde til veganske flødeboller copy

Hvad var det så, der stod og gemte sig under vasken? Jo, der stod såmand en bøtte citronsyre, som jeg i sidste øjeblik testede at erstatte citronsaften med. Bum! Så sad den der! Smagen blev mindre syrlig og skummet blev nærmest skærefast lige efter det var rørt sammen! Vegansk ‘guf’ – som er det, man kommer i flødebollerne – kan altså blive meget fast i konsistensen hvis du bruger citronsyre fremfor citronsaft. Citronsyre er det dér som altid bliver udsolgt fordi 33% af danskerne synkront finder ud af at NU skal vi alle sammen lave hyldeblomstsaft engang i juni måned. Det er i øvrigt det samme du bruger til at afkalke opvaskeren (de store supermarkeder har det, men tjek om du ikke har det stående under vasken). Og vinsyre kan også bruges.

Det vigtigste punkt i opskriften – guffet!

Guffet må IKKE være flydende, det skal nærmest være skærefast når det er pisket i 10-15 minutter. Hvis du nailer den, skal du nok klare resten. Derfor får du lige nogle tips til at lykkes med den:

  • Der må IKKE være fedt, vand eller sæberester på de redskaber du bruger til at piske ikke-hviderne! Jeg tørrer dem af med almindelig lagereddike inden jeg går i gang med opskriften.
  • Reducér ikke-hviden omkring 30% dvs. start med omkring 1,15 dl og lad dem simre ind til 75 ml.
  • Kom eventuelt en pose frosne ærter under skålen når du begynder at piske sukkersiruppen i, så hjælper du nedkølingen på vej.
  • Sukkersiruppen skal hældes LANGSOMT i ikke-hviden. Sørg for at hver sjat bliver pisket ind, inden du hælder mere i.
  • Guffet skal så piskes i 10-15 minutter indtil det er kølet ned og rigtig fast i det.
  • Guffet bliver mere løst med tiden, så kom det på bundene kort tid efter det er lavet (derfor er det en god idé at der er gjort klar til at det bliver sprøjtet på og at bundene f.eks. er kølet helt ned til når guffet er færdigt)

Undgå at blive for ambitøs når du sprøjter guffet på. Jeg kunne max lave dem 6 cm høje og så sank de en lille smule sammen til omkring 5 cm i højden. Når du har fået guffet på bundene, så skal de stå og hvile for at hærde lidt i overfladen. De virker lidt skrøbelige, men når de lige får lov at stå og derefter bliver omfavnet kærligt af et lag smeltet chokolade er de til at flytte rundt på igen.

Veganske flødeboller

Det kan være svært at dyppe flødeboller når de skal coates. Eller dvs. selve dypningen er ikke så svær, det er mere det der med at få skummet med op fra chokoladen igen… Stil i stedet flødebollen på en gaffel henover skålen med den smeltede chokolade og så hæld chokoladen henover gerne med en bred paletkniv. Det kan være nødvendigt at lune skålen med chokolade over vandbadet efter du har overtrukket 5-7 flødeboller så den bliver ved at være tyndtflydende. Fordi jeg var alene hjem, da billederne herunder blev taget, måtte jeg klistre gaflen fast til en stor plastikbøtte som jeg stabiliserede i den rette vinkel. Det var faktisk ret praktisk, så gør evt. det også selvom du har rigeligt med hænder til rådighed, så ved du hvor du har den.

flødebolle overtrækkes med chokolade copy

Hvis du ikke kender til at temperere chokolade (med andre ord ‘at smelte den på den rigtige måde så den størkner ordentligt bagefter’) så brug min quick-guide som jeg har lagt nederst i indlægget her. Og læs i det hele taget opskriften grundigt igennem så undgår du at lave alle de begynderfejl jeg har været igennem de sidste fem dage 😉

Se eventuelt DENNE VIDEO for en gennemgang af processen som overordnet set – men ikke helt – er som min. Min opskrift overruler naturligvis.

hvor meget fylder en teske spiseske måleske

4.7 from 3 reviews
Veganske flødeboller
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Verdens første 'rigtige' veganske flødeboller med lækkert luftigt guf, bagt marcipanbund og sprød mørk chokolade. Opskriften giver ca 20 flødeboller a ca 5*5 cm.
Af:
Cuisine: Vegansk, mælkefri, glutenfri, sojafri
Giver: 20
Det skal du bruge
  • 75 gr flydende ikke-hvide (kikærtevand - se hvad det er her) gerne reduceret ca. 30%*
  • 1/5 teske (3/4 milliliter!) citronsyre (NB det er meget lidt!)
  • 150 gr sukker (jeg brugte rørsukker, guffet bliver stadig kridhvidt)
  • 50 ml vand
  • 150 gr marcipan
  • 200 gr mørk chokolade
    Sæt desuden din røreskålen på køl eller frys så den er kold når den skal bruges.
Sådan gør du

SKÆR OG BAG BUNDENE
  1. Rul marcipan til en 6 cm lang pølse (4,5 cm i diameter) og skær 20 skiver af den (3 mm tykke).
  2. Bag bundene i ovnen på 180' indtil de er lidt lysebrune i kanterne, ca 5 minutter. Tag dem ud og lad dem køle helt ned på pladen. Smid en lille ildfast skål med 2 stykker chokolade i den stadigt varme ovn. Efter 1-2 minutter er chokoladen semismeltet og du kan tage den ud, røre rundt og pensle bundene hvis du vil.
PISK IKKE-HVIDEN
  1. Sørg for at dine skåle og redskaber er HELT rene og tørre. Fedt, fugt og sæberester kan forhindre skummet i at blive stift. Kom den ikke-hviden (som skal være stuetemperatur eller lun, IKKE kold) i en skål sammen med citronsyren og pisk det stift, 2-3 minutter, indtil du kan vende skålen på hovedet uden at det ryger ud.
LAV GUF
  1. Kom 150 gr sukker og vand i en lille gryde og lad det koge op. RØR KUN MEGET LIDT I DET - ellers krystalliserer det og du må starte forfra. Det skal så stå og boble/simre i 2 minutter på mellemhøje varme. Så smelter sukkeret og vandet fordamper så du til sidst har en ensformig, gennemsigtig sukkersirup uden krystaller. HVIS du har et termometer så tag det af når det når 117 grader. Hold øje hele tiden!
  2. Mens du pisker videre i ikke-hvidemassen hælder du LANGSOM sukkersiruppen ned i ad små omgange. Pisk til blandingen er kølet helt ned og skålen ikke længere er varm, det kan godt tage 15 minutter. Jeg satte røreskålen på en pose frosne ærter for at hjælpe processen på vej. Sæt blandingen på køl nogle minutter, men endelig ikke for længe, så mister den sin fasthed.
KOM GUF PÅ BUNDENE
  1. Imens kan du forberede den sjoveste del, nemlig at komme skum på bundene: Sørg for at bundene på bagepladen ligger, så der er plads til at arbejde med guffet. Fold kanterne næsten helt ned på en frysepose og kom guffet heri. Træk kanterne op igen og se om du kan undlade at få luftbobler med (skub dem 'opad' i posen, så de ikke pludselig pipper ud af hullet, du klipper). Klip et 1,5 cm langt snit så du får et hul på ca 1 cm i diameter, gør det så rundt som muligt. Hold posen lodret henover midten af en bund og bevæg posen rundt i stadigt mindre cirkler mens du løfter den lodret opad, men stadig holder spidsen/hullet lidt nede i det skum der kommer ud - giver det mening? Du må altså ikke løfte posen for langt fra skummet, du bruger nemlig spidsen af posen til at møffe skummet lidt på plads mens du kører den rundt. Kom ikke helt ud til kanterne nederst - guffet falder nemlig lidt sammen under egen tyngde, så der må gerne være lidt plads at flyde ud på. Som afslutning slipper du trykket på posen og fjerner den i en hurtig bevægelse opad/væk. Jeg lavede ca 6-7 'cirkler' til mine flødeboller. Nu skal de stå og 'tørre' i omtrent 1 time så overfladen hærder. Herefter skulle den gerne kunne tåle at blive overtrukket med varm chokolade som du kan forberde imens.
OVERTRÆK FLØDEBOLLERNE MED CHOKOLADE
  1. For at chokoladen størkner nogenlunde ordentligt skal den tempereres altså smeltes på den rigtige måde (se nederst i blogindlægget). Det tager lidt tid, men hvis du prøver at fremskynde processen risikerer du at chokoladen opfører sig mærkeligt, så tag dig god tid. Hvis du smelter al chokolade på en gang, så må du nok gen-lune noget af det når du har coatet cirka halvdelen af flødebollerne. Sørg for alt i verden for at der ikke kommer damp fra vandet ned i chokolade (=klumper!). Hold en flødebolle ad gangen på en gaffel over skålen med chokolade og hæld chokoladen over. Kig forsigtigt på undersiden og se om du har fået alle kanter med. Sørg for at der ikke er huller ind til skummet fordi så bliver det presset ud når chokoladen trækker sig sammen mens den hærder. Lad den dryppe af i mens du tæller til 10 og stil den så på bagepapir.
  2. Drys med pynt inden chokoladen størkner. Skummet bliver mere fast og luftig/autentisk hvis de får lov at stå et døgns tid - prøv det, hvis du kan holde nallerne væk så længe ;)
Tips
- 75 gr ikke-hvide svarer til hvad der er i en lille karton kikærter fra Levevis eller i en halv dåse.
- I stedet for citronsyre kan du bruge vinsyre (alternativt 1,5 tsk (7,5 ml) frisk citronsaft som dog ikke er helt lige så godt).
- Fremfor at lade flødebollerne 'tørre' en time, kan man også give dem 5 minutter i en 180' varm ovn og så lade dem køle af inden man overtrækker dem. Test i så fald med en enkelt flødebolle for at se hvordan den reagerer på varmen.
- Vil du have perfekt runde bunde, så rul marcipanen ud til en 3-4 mm tyk plade og udstik cirkler på omkring 4,5 cm i diameter med en udstikker eller et glas.
- Citronsaft v. citronsyre. Citronsyre giver både en meget fastere konsistens og en mindre syrlig smag. Jeg anbefaler at du køber det, især hvis det er første gang du laver flødeboller, da guffet ellers kan være lidt udfordrende at arbejde med, så du gør dig selv den tjeneste :)
- *Reducering af kikærtevandet: For at reducere kikærtevandet med ca. 30% starter du med ca. 120 ml som du forsigtigt lader koge ind til der kun er ca 80-90 ml tilbage. Når det har stået og kølet ned vil du have omtrent 75 ml god tyk aquafaba. Hvis det kikærtevand du har brugt har været lidt tyndt i det, kan der trække lidt væske ud når de står og tørrer. Stil dem i så fald på noget køkkenrulle eller et rent viskestykke.
- Den første omgang veganske flødeboller jeg lavede med citronsaft fik lov at stå natten over ved stuetemperatur. Her havde jeg ikke coatet bundene med chokolade. Det gjorde at fyldet fik en lidt mere fast konsistens, fordi bundene havde taget noget af fugten. Bundene var ikke længere knasende sprøde, men smagte stadig fortrinligt ligesom almindelig marcipan og fungerede fint uden at være decideret sprøde.

Flødebollerne på billederne er drysset max med hjemmelavet kokosdrys farvet med frugt og grønt, se mere her.

Flødeboller uden ægHvordan smelter man chokolade uden termometer

Og endnu en gang tak til Goose Wohlt og Joël Roessel som fandt på at piske kikærtevandet sammen med sukker og lave marengs og således satte den veganske mad-verden på den anden ende <3

Nina fra PlantePusherne

Hjemmelavet aquafaba (vegansk æggehvide af bønnevand)

$
0
0
kikærte-æggehvide

Ny forbedret version (opdateret 24/6-2015)

Hvis man ikke bryder sig om at bruge konserverede fødevarer men gerne vil gøre brug af det fantastiske trick med at lave veganske æggehvider af bønnevand aka aquafaba (se hvordan det fungerer her) så kan man faktisk lave det selv.

Rundt omkring på veganske madfora har folk påstået at det ikke var muligt at lave kikærtevandet selv, men det er naturligvis ikke en påstand sådan nogen som mig tager for gode varer. I min verden er alting muligt, det er bare et spørgsmål om indsats. Så… Challenge accepted! Det tog faktisk kun to forsøg, så havde jeg knækket den nød ært og det var oveni købet med en minimal indsats B-) Men ok, hvem har ikke på et eller andet tidspunkt i livet lavet kikærtevand, helt ufrivilligt. Jeg har efterfølgende optimeret opskriften og vil selvfølgelig tilføje yderligere ændringer undervejs hvis de skulle dukke op.

Hjemmelavet kikærtevand

Det skal lige siges at skummet vokser RIGTIG MEGET. På billederne herover måtte jeg tømme skum ud mellem billederne fordi det voksede ud over beholderen….

Hvis du er typen der ikke bryder dig om at bruge konserves, er du sandsynligvis også typen, der koger sine bønner selv. Og i så fald behøver du ikke gøre særlig meget mere end du plejer for at få hjemmelavet ikke-hvide ind i dit liv. I korte træk kan man lave sine egne veganske ‘æggehvider’ ved at lægge kikærter i blød, kassere iblødlægningsvandet, koge dem møre UNDER LÅG og lade dem køle ned i kogevandet. Under hele processen gælder det om at holde så meget som muligt på varmen, dvs. ikke noget med at løfte låget hele tiden og kun åbne det på klem hvis du skal se hvordan det går eller smage om kikærterne er færdige. Det skal ikke kun simre, men koge ret kraftigt og gerne være ved at koge over engang i mellem. Det gør ikke noget, hvis de øverste kikærter ikke er helt dækkede af vand, de kan sagtens blive færdige alligevel hvis der er masser af varm damp i gryden.

Lad aquafabaen køle ned sammen med kikærterne, så bliver den kraftigere. Så snart det er kølet ned, kan det faktisk bruges og piskes ligesom æggehvider hvis vandet har fået en gelé-lignende konsistens. Har det ikke det, kan du lade kikærtene stå i vandet et døgns tid eller to, så bliver kikærtevandet tykkere i konsistensen og dermed mere potent. Alternativt kan aquafabaen reduceres (koges ind) til en tykkere konsistens.

Min erfaring er, at hjemmelavet aquafaba er helt lige så potent som det, man køber. Jeg har bla. bagt marengs med det (se nederst) og hører meget gerne tilbagemeldinger fra erfaringer med at bruge hjemmelavet ikke-hvide.

Det er virkelig vigtigt når man pisker kikærtevandet til skum, at man bruger en hel ren skål. Det er bedst IKKE at bruge plastik, da der nemt kan sidde en hinde af fedt på plastikskåle. Jeg tørrer både skål, piskeris og eventuelle opbevaringsglas til ikke-hviden af med almindelig husholdningsedddike inden jeg går igang. (Det samme gælder når man vil piske hviden fra hønseæg, så det er ikke fordi ikke-hvide er særlig besværlig)

Hjemmelavet aquafaba/ikke-hvide/kikærtevand (vegansk æggehvide af kikærter)
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Egner sig både til retter, der kræver koldere eller ingen tilberedning (marengs, flødeboller etc.) og i flydende tilstand til at tilføre 'fugtighed' til bagværk, kikærteomelet mm
NB: Har du en trykkoger, så dæk kun lige kikærterne med vand, kog dem heri og lad dem køle ned uden at åbne for gryden. De bør være klar til brug så snart de er kølet ned, men bliver endnu bedre af at stå f.eks. natten over eller et par døgn.
Af:
Cuisine: Det magiske køkken
Giver: 150-180 ml aquafaba/ikke-hvide og 400 gr kogte kikærter
Det skal du bruge
  • 200 gr tørrede kikærter
  • 1/4 tsk salt
  • 5 dl vand + iblødlægningsvand
Sådan gør du
  1. Læg kikærterne i en gryde med vand og lad dem stå køligt i omkring 8 timer.
  2. Kassér iblødlægningsvandet.
  3. Dæk kikærterne med vand plus lidt ekstra. Kom salt i og bring dem i kog MED låg. Skru ned så snart de koger og lad dem koge (ikke kun simre) i omkring 1t til de er møre. Det skal koge så meget at det kan høres, men uden at det koger over (men det må gerne være på grænsen). Behold så vidt muligt låget på under hele processen - brug et glaslåg hvis du har, så du kan holde øje, så holdes temperaturen så høj som mulig.
  4. Når kikærterne er færdige lader du det det køle ned sammen med kikærterne.
  5. Ser aquafabaen tyk og mørk ud, kan du si det fra og bruge det som æggeerstatning i madlavning. Hvis vandet derimod det stadig ser tyndt ud, så vent et døgns tid med at si det fra. Vandet kan også koges ind for på den måde at gøres tykkere og mere piskevenligt.
  6. Skal du bruge det i pisket tilstand så får du et ekstra kraftigt skum ved at så tilsætte en lille smule syrligt (eddike, citronsyre, vinsyre, citronsaft) inden du piskerdet.
Tips
- Hvis det ikke er blevet tykt nok lige efter endkøling, kan du lad det stå 1-3 døgn med kikærterne og se om det kommer på bedre tanker. Der er sandsynligvis sluppes for meget varme ud under processen.
- Du kan også koge det lidt ind, då det bliver en mere koncentreret masse.
- Ikke-hvide egner sig fint til frysning. Frys evt. ned i portioner a 3 spsk (45 ml) hvlket modsvarer 1 æg i visse opskrifter.
- Det anbefales at man bruger en trykkoger når man hjemmekonserverer bønner, til langtidsopbevaring. Da der er en teoretisk risiko for at de danner meget skadelige toksiner (botulinumtoksin) Derfor vil jeg anbefale at du bruger bønnerne og bønnevandet indenfor omkring 5 dage.
- Hvis du kun skal bruge kikærtevandet, kan du fryse kikærterne ned til senere brug.

Er iblødlægningsvandet fra kikærter giftigt?

Iblødlægningsvandet fra kikærter er ikke giftigt omend nogle mennesker vil opleve hvad man på gammal dansk kalder flatulens og det kan være grunden til at man som regel smider iblødlægningsvandet fra kikærter ud. Jeg har oplevet at iblødlægningsvandet gør aquafabaen tykkere, men også mere grumset og ikke nødvendigvis nemmere at piske. Derfor vakler jeg lidt mellem at kassere det og at bruge det. I seneste test, blev aquafabaen dog væsentligt ‘pænere’ og stort set lige så tyk og meget nemmere at piske stift når jeg kasserede iblødlægningsvandet. Så indtil andet er bevist, kasserer jeg det :)

Kan jeg bruge andre bønner til veganske ‘æggehvider’?

I princippet kan fu bruge de fleste bønner og linser fra konserves. Jeg har set folk piske skum fra både kidneybønner og cannelinibøner, grønne linser og sojabønner. Fordelen ved visse af de andre bønner er, at vandet fra dem ikke smager ligeså kraftigt af bønner. Jeg har dog ikke kunnet finde entydige svar på hvorvidt det er sikkert at bruge kogevandet fra andre bønner end kikærter. Kig evt. på dette link fra Samvirke for at blive lidt klogere (og modigere?). Så indtil videre holdere jeg mig til at anbefale kikærterne :)

Er det lige så godt som det ikke-hvide man køber i kikærtekartoner og dåser?

Jeg har lavet marengs med det som blev smukke, ‘tætte’ i skummet og holdt formen i ovnen ligeså godt som med det kikærtevand jeg har prøvet fra konserves. Jeg har ikke lavet flødeboller med det endnu, men jeg er overbevist om at det kan bruges, ikke mindst fordi der er så mange andre faktorer der også spiller ind omkring skummets fasthed lang pisketid, syren, reducering af ikke-hviden etc).

Hvilke opskrifter kan jeg lave med aquafaba?

Udover de opskrifter og fif du finder i min egen sektion kun dedikeret til aquafaba, så finder du en masse opskrifter i indlægget Godt igang med Aquafaba, som kan give dig inspiration.

 

Klik på billedet for at få min opskrift på veganske ‘Kikærtemarengs’.

Kikærtemarengs

 

Nina fra PlantePusherne

Veganske marengs og kyskager

$
0
0
Kyskager veganske

Verden forandrede sig (jo, den gjorde) da vi lærte at vandet fra bl.a. kikærter kan bruges i madlavning lidt som æggehvider. I den nemme version af marengs behøver du ikke gå så meget op i mængdeforhold og fremgangsmåde. MEN. Hvis ambitionerne rækker lidt højere end de klassiske maregnsklatter så skal jeg nok hjælpe dig på vej. Jeg har ikke tal på hvor mange marengs/kyskager jeg har bagt de sidste par uger, men flere end jeg sammenlagt har bagt i hele mit liv og flere end jeg kommer til at bage resten af min tid her på jorden. Alt sammen for at finde frem til en skudsikker opskrift på flotte marengs og ikke mindst for at klarlægge alle faldgruberne, så jeg forhåbentlig kan hjælpe dig med at undgå dem…

English version (Google Translate) – click here

Det er super nemt at bage marengs – altså hvis du ikke går så meget op i hvordan de lige ender med at se ud. Men hvis du gerne vil have dem rigtigt ’skarpe’ og flotte i overfladen som her, så skal du bruge det rigtige forhold mellem ikke-hvide og sukker og i øvrigt følge mine instrukser her :)

Vegansk marengs nær

Vi tager lige et kig på den marengske grundlov som kan være god at kende inden man går i gang. Du kan være heldig at få et godt resultat uden at kende den, men hvis dine marengs fejler, er det sandsynligt at en eller flere af paragrafferne ikke er fulgt:

Marengs grundlov regler

 

veganske stjerne marengs

Når du nu har læst ovenstående grundlov kan vi så småt komme i gang. Sådan her skal den grundigt piskede marengsmasse se ud, inden den kommes i sprøjtepose hvis du vil have fine skarpe kanter på dine marengs: den er meget fast, nærmest som margarine ved stuetemperatur. Det er også her du forsigtigt kan tilføje smag.vegansek æggehvider pisket

Sådan tilsætter du smag til dine marengs

Bemærk at marengsmassen er temmelig sart overfor tilsætninger af diverse slags (cacaopulver, farvedråber, lakridspulver mm). Det er ikke så vigtigt hvis du er lige glad med, hvordan de ender med at se ud, bare vær opmærksom på at hver gang du tilsætter et eller andet, så bliver massen lidt mindre fast. Hvis du gerne vil have nogle super fine figurer med skarpe kanter, så tilsæt så lidt som muligt (eller ingenting!) og hold dig til de mængder der angives. Brug helst pulvere fremfor flydende tilsætninger. Du kan f.eks. tilsætte:

  • Cacaopulver: 1 tsk, piskes i ad et par omgange.
  • Vanillie: Korn fra vaniliestang, et par dråber essens eller 1/2 tsk vaniliesukker
  • Lakridspulver: (har jeg ingen erfaring med – start med 1/4 tsk)
  • Essenser i dråbeform: Tilsæt få dråber (mandel, jordbær, hindbær, rom etc)
  • Kaffe: Bland 1/3 tsk pulverkaffe med lidt marengsmasse og pisk det så i resten
  • Revet citron- eller appelsinskal: Riv det fint og bland i.

Jeg er ikke så meget til købe-madkulør. Derfor har jeg mest brugt rødbedesaft blandet op med flormelis til en tyk, men flydende pasta. Jeg hældte nogle striber af den på indersiden af min sprøjtepose. Saftran kan bruges til at give en smuk gul farve.

Rødbedefarve

Marengs skal ikke bages… Altså dvs. de skal i ovnen, men de skal nærmere tørres end bages. Ikke-hviden giver en luftig struktur som sukkeret så at sige smelter ind i. Når marengsne så kommer i ovnen ved lav varme, så tørrer de ud og ved nedkøling størkner sukkeret i den nye, luftige struktur.

Kan man komme til at piske marengs for meget?

Det har jeg ikke hørt om er sket for nogen i kikærtemarengsforummet. Derimod har jeg set en konditor først piske kikærtevandet i 20 minutter og efter langsom tilsætning af sukker igen piske i 20 minutter og det gav et sindsygt flot resultat. Så hvis du har god tid…

 

5.0 from 1 reviews
Veganske marengs
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Af:
Giver: 30-50 kys - én bageplade
Det skal du bruge
  • 50 mL tyk ikke-hvide (kikærte-vand hjemmelavet eller købt)
  • 56 gr/65 mL sukker* (Altså 4 spsk + 1 tsk i måleskeer)
  • 1/5 tsk lys lagereddike eller ¼ tsk citronsyre/vinsyre*

    (Bemærk citronsyre tilføjer en dejlig syrlig smag)
  • Tilsæt evt. smag efter endt piskning som beskrevet i blogindlægget (f.eks. cacao, vanilie, lakrids etc)
Sådan gør du
  1. Gør bageplade, sprøjtepose (evt. med stor stjernetylle) og farve klar. Tænd ovnen på 100'. Tør skål og piskeris af med husholdningseddike. Kom sprøjteposen op i et højt glas så det står klart til at du kan hælde farve ned i.
  2. Hvis ikke-hviden er meget vandet (hvilket den ofte er) vil jeg anbefale at koge den ind til ½ eller ¾ mængde for at få en mere fast skum. Køl den ned.
  3. Kom eddike/citronsyre/citronsaft i ikke-hviden og pisk til det er stift. Det tager et par minutter men gør det gerne endnu længere. Tilføj sukker 1 teske ad gangen og pisk omkring 30-45 sekunder mellem hver teske så marengsmassen igen er HELT glat inden du tilsætter næste teske. Hvis du begynder at kunne se sukkerkrystaller i massen, så stop med sukkeret! Nu skulle massen gerne være meget stiv og begynde at 'klumpe sig sammen om piskerisene - så er den klar, til at blive sprøjetet på med det samme, men som nævnt bør den kun blive bedre (= mere fast) hvis du pisker endnu længere. (Kom den på køl hvis du liiiige skal have fundet nogle ting frem inden du kan gå videre)
  4. Hvis du vil have farvede striber i, så hæld nogle dråber farve på indersiden af sprøjteposen 2-3 steder så de løber ned til bunden. Kom marengsmassen op i. Pres først luft ud og sprøjt så forsigtigt men rimelig tjept massen ud på papiret.
  5. For at lave små 'kys': Hold sprøjteposen med stor stjernetylle lodret ca. 1 cm over bagepladen pres marengsmasse ud mens du hele tiden holder sprøjten i samme højde. For at afslutte vrider du lige sprøjteposen en kvart omgang mens du løfter den op i en hurtig bevægelse.
  6. For at lave lidt større 'roser': Forestil dig at du vil tegne en cirkel på omkring 3-4 cm i diameter. Brug stor stjernetylle. Start i midten og bevæg dig ud idet du tegner en cirkel om centrum. Afslut langsomt og prøv at 'trække' spidsen af sprøjteposen ind langs 'rosen' så afslutningen smelter sammen med resten af blomsten.
  7. Put dem i en 1ooC (200F) varm ovn og vent 1,5 time (1t hvis de er små omkring 1,5 cm). Sluk ovnen men lad være med at åbne den! Marengsne vil være bløde, men hærder når de køler ned. Når ovn og marengs er kølet helt ned kan du tage dem ud. Opbevares lufttæt.
Tips
- Sukker: Jeg synes at almindeligt hvidt sukker giver den bedste struktur. Hvis du kan finde flormelis uden kartoffelstivelse kan det også bruges og du kan sandsynligvis komme lidt mere i end angivet her i opskriften. Almindelig flormelis med kartoffelstivelse gør desværre at marengsne nemt flækker i ovnen - men altså smagen er stadig som den skal være. De første jeg bagte var med rørsukker og det fungerer ok, men giver en temmelig grim overflade hvilket nok skyldes at sukkerkornene er en del større. Prøv at male rørsukkeret i en (HELT REN) foodprocessor inden du kommer det i ikke-hviden.
- Denne mængde sukker i forhold til ikke-hvide giver efter min erfaring den flotteste overflade på marengsne, fordi al sukkeret kan nå at 'smelte' ind i ikke-hviden. Hvis du kan piske massen HELT glat med den angivne mængde eller hvis du er ligeglad med hvor pæn overfladen bliver, så tilsæt evt. mere sukker.
- Du kan faktisk undlade helt at tilføje eddikke/citronsyre/vinsyre, eller bruge citronsaft. I så fald kan du piske længere, koge ikke-hvden mere ind så du skruer op for de andre faktorer, der afgører marengsenes fasthed.
- Undlad at komme for mange andre sjove ingredienser (farve, pulver, dråber etc) i for så er der stor risiko for at dine marengs skvatter sammen under bagning.
- Undlad at holde for meget om selve sprøjteposen med dine hænder, da marengsmassen smelter nemt pga. din håndvarme.
- Marengs bliver nemt bæøde igen især hvis luftfugtigheden er høj. I så fald kan de tørres i ovnen igen (f.eks. 100C i 30 min)

Kan man smage kikærterne?

Min erfaring er, at hvis du pisker længe nok, bager længe nok OG nedkøler længe nok, så forsvinder AL smag af kikærter. Så det er et godt incitament til at følge grundloven (den marengske, altså, ikke den generelle).

vegansk kyskage

Herunder er mit allerførste forsøg (og vist nok mit livs første marengs) som er lavet på helt almindelig rørsukker som jeg ikke havde blendet først og derfor fik de en lidt grov overflade.

vegansk æggefri marengs

Hvis du vil se hvad man mere kan bruge den vegansek marengsmasse til, så tag et kig på min flødebolleopskrift

Veganske flødeboller uden ægSidst men ikke mindst tillykke med min fødselsdag i dag, som jeg vil fejre ved at – for første gang i jeg-ved-ikke-hvor-lang-tid – IKKE at bage en eneste marengs hele dagen! Udover lige dem jeg gen-tørrede i ovnen i morges fordi de var blevet helt bløde og jeg gerne vil forære dem væk i løbet af dagen. Men altså… det var jo bare en tørring. Så det tæller ikke. Helt 😉

Nina fra PlantePusherne

Klassisk, luftig chokolademousse på vegansk

$
0
0
vegansk chokolademousse

Billedet taler vist for sig selv…De mest udbredte udgaver af vegansk chokolademousse er enten lavet på avokado eller med silkentofu. I begge de eksempler jeg linker til, gør bloggerne rigtigt nok opmærksom på, at selvom den bruges som vegansk chokolademousse, så er konsistensen ikke i nærheden af den luftige udgave som normalt laves med rå æggehvide. Den luftighed har man måttet kigge langt efter i det veganske køkken. Indtil nu. Med introduktionen af ikke-hvide/kikærtevand/aquafaba er listen over retter der kan genskabes uden animalsk indblanding som ved et trylleslag voldsomt ekspanderet.

English Google translate version – click here

Der er allerede kommet gode bud på aquafaba-baseret chokolademousse på udenlandske blogs. Da jeg godt kan lide at holde mine opskrifter så simple som muligt testede jeg én med meget få ingredienser fra Mouthwatering vegan. Men da jeg selv og flere i aquafaba-testgruppen Vegan Meringue – Hits and misses ikke kunne få den til at fungere måtte jeg starte helt fra bunden og jeg opstillede undervejs følgende krav til min udgave af…

Den perfekte veganske chokolademousse:

  • Mulighed for at søde med agavesirup fremfor sukker.
  • Uden ‘produkter’ som sojafløde eller vegansk smør.
  • Mulighed for at udelade olie.
  • Overskuelig opskrift med stor chance for succes for chokomousse-newbees.
  • Ingen specialingredienser som psyllium (HUSK), xanthangummi eller guargummi for at holde på konsistensen
  • En stabil mousse, der ikke ‘flyder’ når man vipper skålen.
  • Også stabil ved suetemperatur (efter nedkøling) uden at skille eller ‘flyde’.
  • Masser af fine luftbobler indeni, men fin jævn overflade.
  • Og selvfølgelig med en smag så man et øjeblik synes at høre englene synge og ikke ville gætte at den var 100% plantebaseret.

Denne version er lavet med olie og uden at reducere aquafabaen først (jeg brugte øko kikærter på karton) og har været på køl i 2 døgn og blevet mere fast, men stadig fugtig på den gode måde. Et enkel nat på køl er som regel også nok.

Når chokoladen skal hakkes, synes jeg at det er nemmest at tage en god stor kniv, holde spidsen nede med den frie hånd og så bare skære chokoladen direkte i papiret (med skærebræt under) i en masse ’strimler’ og dernæst den anden led så du får tern. Så får man en nogenlunde jævn hakning og kan hælde chokoladen fra papiret direkte i skålen til smeltning. Det kan godt betale sig at hakke chokoladen ret fint inden smelting, så står du ikke pludselig med en mærkeligt klumpet masse, som ikke gider at smelte ordentligt.

Hakket mørk chokolade

Det mest krittiske punkt ved opskriften er, når man skal blande den piskede aquafaba med chokoladen, den skal nemlig ‘foldes’ i. Hvis chokoladesovsen er for tyk kan den ikke blandes rundt og hvis aquafabaen er for kold får den chokoladesovsen til at tykne og så kan det heller ikke blandes ordentligt og man ender med noget klumpet chokolademousserod. Ved at smelte chokoladen sammen med f.eks. mandelmælk og senere fortynde den forsigtigt med noget af den piskede aquafaba, vil den være mindre tilbøjelig til at opføre sig uhensigtsmæssigt. Når man folder aquafabaen ind i chokoladsovsen, skal det ske på følgende måde:

Se denne (ikke-veganske) video om hvordan du ad 2 omgange blander aquafabaen med chokoladesovsen skånsomt men effektivt for at bevare mest muligt luft.

 

 

En anden typisk fejl (baseret på statistik fra mine utallige chokolademouseforsøg de sidste 2 uger) er at bruge aquafaba direkte fra køleskabet. Big NO NO! Så størkner chokoladesovsen meget hurtigt pga. kulden når de blandes sammen. Så lad aquafabaen stå ved stuetemperatur i et godt stykke tid inden, eller endnu bedre lun den til omkring 25 grader inden du pisker den.

4.8 from 4 reviews
Luftig vegansk chokolademousse
 
En fantastisk luftig chokolademousse som er mulig takket være opdagelsen af kikærtevand - aka aquafabas - evner som vegansk 'æggehvide'.
Af:
Cuisine: Sojafri, glutenfri, vegansk, æggefri, laktosefri
Giver: 3-4 portioner
Det skal du bruge
  • 90 gr mørk chokolade (brug resten af pakken til pynt)
  • 60 ml/gr mandelmælk*
  • 75 ml aquafaba/ikke-hvide (kikærtevand)*
  • 1 spsk (15 ml) agavesirup* eller lidt mindre sukker/flormelis
  • 1 spsk (15 ml) koldpresset kokosolie kan uden problemer undværes
    En dejskraber - det gør det nemmest at få en homogen mousse når den skal blandes sammen.
Sådan gør du
  1. Hvis ikke-hviden (aqauafabaen) er meget tynd, så reducér den, altså tag 115 ml og kog dem 30% ind ved at simre den i omkring 20 min. ved lav varme. Køl ned til omtrent stuetemperatur og afmål så du har 75 ml til opskriften her.
  2. Sæt chokolade og al mandelmælk i opskriften til at smelte sammen over et vandbad. Har du ikke et termometer, så følg denne guide.Giv det god tid for ikke at komme til at ødelægge chokoladen. Rør i det ca. hver 30 sekund for at fordele varmen.
  3. Tag chokoladen af vandbadet når det næsten er smeltet og rør rundt til alle klumper er væk og du står med en nogenlunde blank, ensartet masse. Bruger du olie blandes det i nu og røres grundigt ind i chokoladesovsen, eventuelt henover vandbadet for at blive varmt nok til at smelte. Nu skal det stå og køle ned til omkring 25-30 grader eller lidt under (læg en lille klat på bagsiden af hånden - når den føles en anelse kold eller neutral er den fin). Hold øje med det undervejs og undlad at stille det ved et åbent vindue, da det pludselig kan blive for koldt og stivne. Det SKAL være lidt flydende, men uden at være for varmt, når vi blander det med aquafabaen*.
  4. Find glas eller forme frem som moussen skal hældes i. De skal ikke smøres.
  5. Pisk aquafabaen når chokoladen er kølet. Sørg for at skål og piskeris er pinligt rene og tørre uden rester af fedt eller sæbe. Pisk den luftig, det går hurtigt, især hvis den er reduceret. Når den efter nogle minutter er ret fast, kommer du langsomt agave eller sukker i lidt ad gangen og pisker til det er inkorporeret.
  6. NU KOMMER DET SJOVE! (ekstern video guide) Med en dejskraber tager du cirka ¼ af den piskede aquafaba og vender rimelig hurtigt i chokoladeblandingen som herved bliver endnu mere flydende og medgørlig. Bland til den er næsten helt jævn i farven.
  7. Hæld så resten af aquafabaen i og folde det forsigtigt i til det er nærmest helt blandet - skrab siderne ned ofte. Vi vil gerne beholde så meget luft som muligt imens der blandes, så ingen voldsomme bevægelser. Nænsomt men bestemt.
  8. Så hælder du den wobbly, tykke, men stadig flydende masse i forme og stiller på køl. Ryst evt, formene lidt for at få en helt jævn overflade. De har godt af at stå flere timer og evt til næste dag. Gerne uden overdækning.
Tips
- Det er kun nødvendigt at indkoge/reducere aquafabaen, hvis du står med en meget tynd f.eks. hjemmelavet aquafaba. Jeg har ikke haft problemer med alle de chokolademoussen jeg har lavet med hverken dåse-, karton- eller hjemmelavet kikærtevand.
- Jeg er ret sikker på at du kan bruge stort set alle andre former for plantemælk, men jeg har kun brugt mandelmælk i mine eksperimenter.
- Du kan bruge flormelis eller sukker i stedet for agavesirup og i så øge mængden lidt hvis du vil have den sødere, men det skal puttes i ad flere omgange mens du pisker aquafaben. Jeg finder den dog rigeligt sød med den angivne mængde agavesirup.
- Hvis du pludselig står med en meget tyk chokoladesovs så kan du prøve at lune den lidt igen og/eller tilsætte mere varm (!) mandelmælk eller olie for at gøre den mere flydende.
- Brug gerne fladbundede forme f.eks. ramekiner. Hvis noget fugt synker til bunds vil det være mindre koncentreret fremfor i en spids bund. Det er dog mest aktuelt hvis du er for doven til at koge aquafabaen ind først ;)

Hvordan får man perfekt konsistens i vegansk chokolademousse?

Du kan få din chokolademousse nogenlunde som du vil i konsistensen. Her får du lidt tips til at justere den efter din smag. Det er altså ikke meningen at du skal bruge alle tricks i samme portion men mere for at du ved, hvilke knapper du kan skrue på. Samme tips kan bruges med omvendt fortegn hvis du vil have den mere fugtig:

Chokolademoussen bliver mere fast og/eller tør hvis…

Du koger aquafabaen 30% ind først (start f.eks. med 115 ml og reducér til 75 ml). Sluk bare gryden når der er omkring 85 ml tilbage, resten fordamper under nedkølingen.

Du bruger puddersukker eller sukker fremfor agavesirup

Du bruger kokosolie i opskriften

Du hælder den færdige mousse i en form hvor den ligger i et tyndt lag (=bedre mulighed for ‘afdampning’)

Du lader den stå på køl over natten eller længere

Du undlader at dække den til mens den køler ned

chokolademousse uden æg copy

Drys eventuelt med lidt chokolade revet med en tyndskræller. Servér med friske bær eller en klat kokosflødeskum.

Vegansk chokomousse

Denne er lavet uden olie men med 90 ml mandelmælk og har stået natten over på køl.

Jeg glæder mig usigeligt til at høre jeres feedback på min veganske chokolademousse, så lov mig at skrive tilbage uanset om du har succes eller problemer, så skal jeg nok være der med enten virtuelle high fives eller gode råd til at komme på ret køl.

Nina fra PlantePusherne

Paneret, stegt ÅHst

$
0
0
Stegt ost

Som madnørd, har jeg mange madfantasier. En af dem har været at lave en lille ‘pattie’ (i mangel af bedre udtryk), som var paneret på ydersiden og stegt, og når man så skar i den, så flød der en varm, smeltet, gooey osteagtig masse ud af.Det er ikke noget jeg har gået og smovset i – endsige smagt – ej heller før jeg blev veganer, så jeg ved ikke helt hvor det kommer fra. Jeg har ærlig talt heller ikke vidst hvordan den skulle laves, men det har være på min uskrevne to-cook liste, at kreere noget som lignede det billede, jeg havde oppe i hovedet. Da vi så havde lavet en omgang ÅHst herhjemme forleden, kom en del af løsningen helt af sig selv. Der var nemlig en rest ÅHst som kom på køl og da jeg hev den frem næste morgen, var den stivnet og stort set skærefast. Velvidende, at den ville smelte igen ved opvarmning, blev der sat gang i alverdens frække fantasier hos mig, og der gik ikke længe, før jeg fik skåret nogle temmelig ukurrante stykker (aflange, trekantede ruller/klumper ), med iver og besvær paneret og stegt dem. Dommen fra Mathias lød, at det smagte præcis ligeså knasende, syndigt, junket og ÅHstet man kunne forestille sig!

Det var lidt af et arbejde at få en jævn stegning på de utroligt bløde og amorfe klumper, så nu er teknikken børstet lidt af så du nemmere kan komme til at nyde disse små lækkerbiskner. Slutresulatet ligner på en prik den madfantasi jeg have gået rundt med i nogle måneder og hvis jeg selv skal sige det, så ligner det også pænt meget den ‘dims, der er på forsiden af den glutenfri panering jeg fik købt til lejligheden (bortset fra at deres har fået et ordentligt gok med PhotoShop). Oder?

Glutenfri panering

Glutenfri panering

Jeg kan afsløre, at ovenstående glutenfri panering (købt her) tilsyneladende udelukkende består af majsgryn og lidt salt. Så muligvis kan du i stedet købe billige økologiske majsgryn (ikke majsmel) og bland med lidt salt. Jeg har også set en glutenfri panering i Rema lavet på rismel.

Den glutenfri panerede ÅHst lavet med majsgrynpanering ses på billedet herunder. Denne version er bagt i ovnen uden olie, og er således helt fedtfri, da der heller ikke er brugt hverken lys tahin eller olie i ÅHsten (simpelthen fordi jeg glemte at komme det i…). Og jeg skulle hilse og sige fra testpanelet (aka Mathias) at det bestemt ikke gjorde noget.

Jeg må indrømme, at den almindelige panering, især Panko-panering, egner sig bedre til ovn- og fedtfri bagning. Den bliver lissom mere delikat og ‘let’, men altså brug det, der virker bedst for dig og din mave :)

Glutenfri paneret stegt ost

Det kan være en idé at prikke et lille hul i toppen undervejs, hvis du bager dem i ovnen. Ellers kan de godt finde på at eksplodere som en anden ostevulkan.

Formen er vigtig!

Du skal gerne ende med någet ÅHst, der er  ca. 6 mm tykt når det er hældt i formen. Bliver det for tyndt, ender du med at spise panering med en minimal mængde Åhst indeni og det er mest bare trist. Jeg brugte en springform på ∅20 cm og det passer rigtig fint og giver cirka 12 ‘dimser’. Test gerne på forhånd din form ved at hælde 3 dl vand i og se om det passer med at det bliver 6 mm tykt. Tør formen godt bagefter inden du kommer bagepapir i og drysser mel ovenpå.

De er meget følsomme de små udstukne ‘puder’, så de skal behandles yderst nænsomt. Bare rolig, de skal nok gengælde din kærlighed – tifold – når de er færdigstegte. Drys dem med lidt mel undervejs (feks. ved hælp af en lille si) så de ikke klistrer sammen, det letter i hvert fald håndteringen, som i øvrigt til enhver tid skal foregå med let, ja nærmest slap, hånd.
stegt ost

Sørg også for at kanterne er dækkede. Det gør du nemt ved at holde dem blidt som små hjul og så dypper dem blidt et lille stykke ad gangen i mel, triller dem lidt og dypper igen indtil hele kanten er melet til.

Paneringstip

Lad overskydende mel drysse af. Dyp så først puderne en tur i dejen med den ‘våde’ gaffel og så vend dem forsigtigt over i raspen stadig med samme gaffel (dog uden at gaflen rører raspen). Her vendes de hurtigt rundt nogle gange og løftes op med den ‘tørre’ gaffel. Undgå at den våde gaffel rører den tørre rasp og undgå at den tørre gaffel rører dejen. Ja undskyld min pludselige gaffel-fascisme, men på den måde undgår du nemmest paneringsklumpehelvedet. Det samme gælder i øvrigt fingrene: Bruger du også fingrene, så brug dene ene hånd til det våde og den anden til det tørre.

Så her er opskriften. Sprøde og gooey oste-agtige dimser. Fordi vi kan.

Paneret, stegt ÅHst
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Disse knasende og bløde stegte oste-agtige dimser kan laves helt fedtfrit hvis det ønskes. I så fald udelades tahin/olie og de bages i ovnen 15 minutter på 175C.
Af:
Køkken: Sund junkfood
Giver: 12 'dimser'
Det skal du bruge
  • ÅHST
    350 gr kartofler
  • 1/2 dl gærflager (juster evt. efter smag)
  • 1/3 tsk sennepspulver (kan udelades)
  • 1/2 tsk god grøntsagsbouillon (eller smag til med salt)
  • 1 tsk løgpulver[/b]
  • 1/3 fed hvidløg (kan opjusteres)
  • 4 tsk (20 ml) æblecidereddike eller citronsaft eller lidt mindre lagereddike
  • For ekstra cremethed kan tilføjes 10 ml lys tahin eller 25 ml kokosolie*


  • TIL PANERING
  • 1,25 dl (glutenfri) rasp (se beskrivelse i indlægget)
  • 1/2 tsk salt (hvis du laver hjemmelavet rasp)
  • 3/4 dl kikærtemel (andre melsorter kan også bruges)
  • 3/4 dl aquafaba eller usødet plantemælk
  • 1/2 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. krydderier: ½ tsk hvidløgspulver, ½ tsk løgpulver, et lille nip røget paprika, tørret dild og lignende

    Desuden mel til drysning undervejs. Også her brugte jeg kikærtemel.
Sådan gør du
  1. Skræl kartoflerne, skær dem i tern på et par cm og kog dem møre, lige tildækket af vand. Gem kogevandet!
  2. Forbered en form hvor ÅHsten kan ligge og størkne inden den stikkes ud. Beklæd formen med bagepapir og drys så mel i bunden evt. med en lille si, så bunden er helt dækket.
  3. Blend de kogte kartofler med de øvrige ingredienser til ÅHst. Tilsæt en *lille* smule af kartoffelkogevandet HVIS blenderen/foodprocessoren ikke kan køre rundt. ÅHsten skal være tyktflydende.
  4. Hæld den flydende ÅHst i formen og stil den til afkøling uden at dække den til. Lad den stå minimum 4-6 timer og evt.natten over. Den skal hærde så meget at det er muligt at håndtere den forsigtigt. Hvis du kan røre den på overfladen uden at den klæber fast er den ved at være er.
  5. Forbered paneringen: I en lille skål sier du først kikærtemelet ned. Så rører du aquafaba i lidt ad gangen for at undgå klumper. Kom desuden lidt salt og peber og evt. krydderier, så det bliver som en pandekagedej. I en anden lille skål kommer du paneringen.
  6. Når ÅHsten er stivnet, tages den frem og drysses igen med mel. Træk den over på et skærebræt og læg et andet ikke for tungt skærebræt over hvorefter du i en hurtig bevægelse vender det hele om, så bagepapiret ligger øverst. Træk forsigtigt bagepapiret af, hjælp evetnuelt til med en kniv for at skrabe ÅHsten fri fra papiret. Pas på at den ikke går i stykker.
  7. Med et glas eller endnu bedre, en rund kageudstikker på max 5 cm i diameter, udstikker du så tæt som muligt al ÅHst til små runde 'puder'. Drys med mel undervejs, så 'puderne' ikke klistrer sammen.. Hvis dejen sætter sig på glas/udstikker så skrab det af inden du fortsætter

  8. PANERING
    Læg forsigtigt én pude ad gangen ned i dejen. Med en gaffel (gaffel A) vender du den rundt og sørger for at alt er dækket. Med gaflen løfter du den over i næste skål. Med en NY gaffel (gaffel B) vender du den nu rundt i paneringen og sørger igen for at alt er dækket. Løft puden op med gaffel B og læg den på tallerken - eller bagepapir hvis den skal i ovnen.
  9. OVNSTEGNING
    Bag Åhste-puderne på bagepapir omkring 15 minutter i en 175C grader varm ovn, med eller uden olie. Begynder de at 'puffe op' halvvejs - det gør de nok - kan du med en tandstik prikke et lille hul, så noget af varmen kan slippe ud, ellers har de tendens til at sprække.
    /PANDESTEGNING
    Steg puderne i olie nogle minutter på hver side. Steg kun lige til de er gyldne, og tag dem så af panden, ellers risikerer du at de flækker og ÅHsten flyder ud...
  10. Servér dem varme direkte fra ovnen/panden. Eller dvs. så varme at ÅHsten er flydende men heller ikke så folk skolder tungerne.
Tips
- Fedtstof kan faktisk helt udelades i opskriften, men tilføjer naturligvis ekstra creamyness. Hvis du vil erstatte kokosolien med olivenolie, så bemærk at den opfører sig anderledes og er mere flydende ved stuetemperatur. Derfor ville jeg tilføje mindre fx. kun 10 ml (2 tsk)
- Dejen kan muligvis gøres mere sammenhængende ved at komme lidt gul HUSK i. Jeg har ikke prøvet, men tænker at der muligvis er mindre risiko for at at ÅHsten flyder ud under bagning, hvis man erstatter lidt af melet med f.eks. ¼ eller ⅓ tsk fin HUSK.

Her er noget ÅHst flydt ud under ovnstegningen. Tragisk. Meeen også lidt lækkert at se på…
smeltet vegansk ostNina fra PlantePusherne

Magisk vegansk smør – med aquafaba (sojafri)

$
0
0
Nina's Game Changing Vegan Butter w Aquafaba

Uden at overdrive, kan jeg godt sige at det her er en verdenssensation.

Link to English recipe

Har du fulgt med på bloggen har du allerede hørt om kikærtevand også kaldet aquafaba og dets fantastiske egenskaber som kan bruges i et utal af opskrifter – nogle af dem hidtil uopnåelige på vegansk.

Aquafaba er bla. blevet brugt til at lave aquafaba mayo og eftersom jeg før har forvandlet en vegansk mayo-opskrift til vegansk smør-opskrift, så lå det lige til højrebenet at prøve det med aquafabaen. Stor succes. Smøret bliver endnu blødere og endnu mere smøragtigt. Hvis du har læst bare et par amerikanske veganske opskrifter, så har du helt sikkert hørt om Earth Balance, som værende alle (amerikanske) veganeres go-to smør. Så da jeg fik en kommentar om, at den her opskrift smager af Earth Balance, ja så blev jeg selvfølgelig helt (smør)blød om hjertet. Tricket til at få det til at stivne er, at bruge mættet fedt ligesom i smør lavet af komælk. Jeg vil altid anbefale at bruge koldpresset kokosolie også kaldet jomfru kokosolie. Men det efterlader altså smag af kokos i smøret så hvis du vil undgå det, må du bruge den raffinerede kokosolie ‘uden smag‘. I modsætning til mine øvrige smøropskrifter (ja der var jo også min allerførste) er den her tilmed sojafri, så her kan selv sojaallergikere være med.

Hvis du er nysgerrig omkring aquafaba, så vil jeg varmt anbefale facebookgruppen Vegan Meringue – Hits and misses. Det er her vi deler alle de fantastiske opdagelser af hvad aquafaba kan bruges til.

Opskriften her kræver i modsætning til mange udenlandske opskrifter hverken guargummi, xanthan, lecithin eller lignende. Alle ingredienser (olier, eddike, en dåse kikærter) fås i et nogenlunde velassorteret supermarked og når du har dem, er du kun få minutter fra vegansk smør. Plus den tid det tager for det at hærde i køleskabet naturligvis…

Vegan aquafaba butterHar du prøvet at lave den veganske mayo med olie og sojamælk? Ja den der som man brugte lang tid på at få taget sig sammen til at prøve, og da man endelig fik prøvet det af og det tog 30 sekunder, tænkte man “HVORFOR HULAN HAR JEG IKKE GJORT DET NOGET FØR?”. Det er simpelthen så enkelt at alle, der uvidende står og kæmper med at lave mayo vha. rå æggeblommer og olie, ville græde sig i søvn hvis de vidste hvor simpelt mayo kan laves. Det er stort set det samme du skal gøre her, bare med lidt andre ingredienser.

Selv spiser jeg nødigt olie i maden, men dels kan jeg godt lide at tilbyde noget som min datter kan smøre på brødet og når man opfinder noget så banebrydende som simpel, lækker smørsmagende aquafaba smør så skal hele verden selvfølgelig høre om det hvilket er grunden til, at jeg i første omgang lavede dette indløg på engelsk. Og forresten nej, det smager overhovedet ikke af kikærter!

5.0 from 3 reviews
Vegan Aquafaba Butter
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Af:
Giver: 120 ml
Det skal du bruge
  • 45 ml Aquafaba (ja det der vand fra kikærter)
  • 1 dl fast kokosolie - jeg foretrækker altid koldpresset/jomfru kokosolie), men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du raffineret kokosolie uden smag) bliver det SUPER smøragtigt.
  • 20 ml rapsolie (kan helt eller delvist erstattes af solsikke- oliven eller en anden olie du kan lide smagen af)
  • 2/3 tsk æblecidereddike eller friskpresset citronsaft (har du vegansk mælkesyre så brug endelig det i stedet)
  • 1/3 tsk salt
Sådan gør du
  1. Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
  2. Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend ½ minut med en stavblender.
  3. Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
  4. Nu er den faktisk færdig.
  5. Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
Tips
- Hvis du absolut vil dække smøret til, så brug et rent stykke stof eller lignende, men kom den for alt i verden ikke i en lufttæt beholder, du risikerer at den ikke bliver fast.
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.

Og når nu det er så simpelt, ja så kan du jo passsende lege lidt med opskriften, som her hvor jeg lavede smøret i 5 forskellige versioner til en fællesspisning:vegansk smørØverst persillesmør (tilsæt hakket persille), chokoladesmør (undlad syren tilføj sødestof og cacao eller smeltet choko), smør-smør i hjerteforme, hvidløgssmør med dild (tilføj presset hvidløg og rul smøret i tørret dild når det er hærdet), lavendelsmør (indkog lavendelblomster og 5 blåbær med aquafabaen). Jeg brugte disse forme til persillesmøret og disse til det hjerteformede neutrale smør (det er de samme jeg bruger år jeg laver mine fine ispinde). Resten af formene har jeg fundet på diverse loppemarkeder.
Aquafaba butter

 

Nina food blogger

>

Godt igang med aquafaba (30+ opskrifter med kikærtevand)

$
0
0
Opskrifter kikærtevand

Kort efter opdagelsen af kikærtevand (også kaldet aquafaba)s fantastiske egenskaber for 4 måneder siden, blev facebookgruppen Vegan Meringues – Hits and misses dannet. Herinde deler vi vores erfaringer – gode og dårlige – med at bruge aquafaba i madlavning.

Aquafaba er jo et helt nyt fænomen i nutidig gastronomi (læs mit første indlæg om det her) og der foreligger derfor ikke års erfaring med hvordan det kan bruges og hvilke egenskaber det har. Så det er ren grundforskning, der foregår derinde. Jeg vil her på siden samle nogle af de opskrifter, der dukker op rundt omkring med aquafaba, så du kan begynde at integrere det i køkkenet.

Derfor er der nogle af opskrifterne som ikke er helt ‘færdige’ så dem kan du betragte som inspiration og prøve dig lidt frem. Jeg har slet ikke prøvet alle opskrifterne, men har udvalgt dem, som enten er fra pålidelige bloggere, har fået god respons i aquafaba-forummet, eller som jeg mener kan være inspirerende for dig. I alle opskrifter tilføjer aquafaba nogle særligt ønskelige egenskaber som luftighed, fugtighed, klister, emulgering eller lignende. Jeg har valgt de opskrifter som ikke indeholder svært tilgængelige ingredienser (eller hvor jeg mistænker at de nemt kan undværes). Det kribler i mine fingre for selv at arbejde videre med nogle af opskrifterne, men indtil videre får du links de engelske versioner. Det bliver helt klart eksperimenteret mest i det søde køkken, men der er efterhånden kommet flere opskrifter fra det salte køkken, så lad os starte dér:

Opskrifter med aquafaba fra det salte køkken

Mayonaise (sojafri og meget olietung) fra Peanutbutter and Vegan

Vegansk sojafri mayo

Panering fra yours truly, PlantePusherne, her brugt til stegt ÅHst.

Panering uden æg

Smør – ja intet mindre! Blød, lækker, smørsmagende vegansk smør.

En vaskeægte verdenssensation, fra mig til dig :)

Mælkefri smør vegansk

Briocher/boller/burgerboller fra facebookbruger Michael N Linda Sverdlovveganske briocher

Tærtefyld fra facebookbruger Seema Wolf

tærte uden æg

Omelet med tofu og kikærtemel fra facebookbrugeren Lucia Sufroni

æggefri omelet

Glutenfrit brød fra facebookbruger Lynda Finch

Glutenfrit vegasnk brød(køb sorghhum mel her)

Hot dog brød mm. fra Recipefiction – lækre og bløde.

hot dog brød uden æg

Fedtfri pommes fritter  – fra mig. De bliver knasende sprøde og jeg lover at skrive opskriften ind hurtigst muligt :)

Fedtfri pommes fritter

 Pensling af bagværk – uden mælk og æg. Aquafaba er DA BOMB til at få frø og lignende til at sidde virkelig effektivt fast. Pensl og drys inden bagning. Og til at ‘lime’ pirogger sammen. Bemørk at aquafaba IKKE giver en skinnende overflade.Pensling uden æg

Opskrifter med aquafaba fra det søde køkken

Jordbæris fra facebook-brugeren Diya Singh

mælkefri jordbæris

FlødeFRIis med saltkaramel fra QueSeraVeganista

flødeis uden æg

Frosting fra Geeky Cakes

frosting uden æg vegansk

(Video med Swiss buttercream – sorry jeg aner ikke hvad det er selv, men er du til vegasnke cup cakes, så har du sikkert styr på det 😉 Se videoen fra Gretchens Bakery )

Brownies fra Fried Dandelions

brownies frieddandelions

Chokoladekage fra medstifter af aquafaba-facebookgruppen Rebecca August

vegasnk chokoladekage

Gulerodskage fra facebookbruger Josepha Ortiz

Vegansk gulerodskage aquafaba

(Glutenfri) Black Bean Brownie fra The Feel Good Kitchen

Glutenfri vegansk brownie

Chocolate Chip Cookies fra Vedged Out

Chocolate chips vedged out

Blåbærmuffins også fra Somer McCowan fra Vedged Out

ægfri muffins

 Tuilles fra lucys friendly foodsveganske tuilles

Tykke, luftige pandekager fra Everyday Vegan Cooking

tykke veganske pandekager

Mokka Valnødde Brownies fra Fragrant Vanilla Cake

vegansk mokka brownie

Tærtedej fra Soydivision

Vegansk tærtedej

Nougat fra kvinden bag Geeky Cakes

vegasnk nougat

Snickers barer fra  samme stedvegansk snickers

Kokosmakroner (jeg er ret sikker på at xanthangummi kan undværes) fra facebookbruger Siobhain Klawetter

Veganske kokosmakroner

Macarons i 1000 varianter findes hos Floral Frosting

ægfri macarons

Gum paste fra Geeky Cakes

ægfri gum paste

Marshmallows/skumfiduser – oprindeligt af Sara Andersson, men tilpasset af ligeledes svenske Karoline Tegelaar (Swedish Vegan)

(og en anden opskrift på Marshmallows her)

Genoise (a la sandkage/lagkagebund etc.) også fra Karolina Tegelaar

vegansk genoise sandkage

Lemon Meringue Pie også fra Karolina Tegelaar

citron marengs tærter vegasnk

Baked Alaska (is indbagt i marengs) fra Lucy’s friendly food

Vegansk baked alaska

Kattetunger fra The Veggy Side of Me

kattetunger uden æg

Eclairs fra facebookbruger Alyse Marie Houghton

vegansek eclairs

Madeleines

Veganske madeleines

Og fra mit eget køkken:

Flødeboller

veganske flødeboller

Marengs

marengs uden æg

Chokolademousse

mælkefri chokolademousse

 

Så er det lidt til at få dig startet :) Jeg håber at du har fået mod på at tage aquafaba til dig og byde det velkommen i dit køkken. Det rummer et stort potentiale og hvis man er bare en lille smule madnørd (findes der i øvrigt veganere som IKKE er madnørder?!?) så er det super spændende at følge med i hvordan mulighederne i det veganske (og æggefri) køkken i et hidtil uset tempo bliver flere og flere. Har du lyst til at støtte forskning i kikærtevand eller se mere, så tjek aquafaba.com.

Jeg har for længst vænnet mig (læs: min mand) til at gemme kogevandet når vi koger kikærter herhjemme. Så får kikærterne lov til at stå i vandet i køleskabet indtil både kikærter og aquafaba er brugt op indenfor ca. 5 dage. Husk at tage med en ren ske når du fisker kikærter op, især hvis kikærtevandet skal piskes. Fedt og snavs kan gøre at det bliver svært at piske det luftigt – fuldstændig ligesom æggehvider fra et hønseæg. Se tips til hjemmelavet kikærtevand/aquafaba og se alle PlantePushernes aquafabarelaterede indlæg samlet lige her.

Nina fra PlantePusherne


Perfekt Sprøde Fedtfri Pommes Frites

$
0
0
fedtfri pommes fritter

Jeg elsker at eksperimentere med oliefri madlavning og jeg elsker kartofler. Det er før kommet til udtryk i den populære opskrift på Rystekartofler.

English version

Jeg har længe spekuleret på om man kunne lave noget tilsvarende med Pommes Frites og meget gerne simplificere processen (rystekartofler skal først koges og så bages). Med opdagelsen af aquafaba ligger alt åbent og jeg har selvfølgelig eksperimenteret med hvad det mon kunne bringe til mine elskede kartofler.

De første forsøg gik ud på at erstatte olien 1:1 og bare coate kartoflerne med aquafaba og krydderier. Krydderierne sider herre-godt fast, og det fungerer bedre end slet ikke at bruge noget, men giver ikke den der super sprødhed som man (jeg) gerne vil have i Pommes Frites. Det duer heller ikke at ryste dampede Pommes Frites-skårede kartofler for så går de helt i smadder og uden en kort kogning (eller olie) er det svært at få noget mel til at sidde fast på dem.

Men i testgrupen blev aquafaba brugt dels som erstatning for olie i bagning og også til panering af stegt tofu (sidstnævnte udnyttede jeg i min Stegt ÅHst). Efter nogle delvist succesfulde forsøg på at dyppe kartoflerne først i aquafaba og så i forskellige slags mel, slog det mig “Hvorfor ikke lave sådan en helt reglementeret panering af kartoflerne, for at få en perfekt sprød overflade?”. I en klassisk dobbeltpanering dypper man først emnet i mel, så æg aquafaba og til sidst mere mel eller rasp. Sammenholdt med rygter om, at rismel giver mest sprødhed fik jeg prøvet den kombi af. Og det var godt.

RISMEL (+salt) > AQUAFABA > RISMEL

Hvis du starter med at duppe kartoflerne tørre med et rent viskestykke, sætter det første lag rismel sig SÅ fint på kartoflerne:

Fedtfri pommes fritter

Og efter en omgang aquafaba og derefter mere rismel er de klar til at komme i ovnen. Det giver det bedste resultat hvis du ikke dypper alle kartofler ad gangen – både i aquafabaen og den sidste gang rismel.

image

Således: De lækreste sprøde fedtfri pommes frites, lige til at køre indenbords med en omgang ketter eller hvad man nu foretrækker. Perfekt til en hvilken som helst low fat, oliefri, McDougall, Starch Solution eller Raw till 4 kost.

Perfekt Sprøde Fedfri Pommes Frites
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Glæd dig til den her udgave af fedtfri ovnkartofler. Med en sprød coating af rismel får de en lækker skorpe som fint erstatter den man normalt kender fra friturestegning. Kunsten er at give dem en jævn coating - ikke for meget, så sidder der kager af mel på. Og ikke for lidt så bliver de ikke sprøde. Lad pommes fritterne ligge frit (høhø) på pladen og ikke mast sammen og ovenpå hinanden - på den måde bliver alle fritter sprøde.
Af:
Køkken: Oliefri, fedtfri, TSS, McDougall, raw till 4
Giver: 1 ovnplade
Det skal du bruge
  • 800 gr. kartofler - str. mellem eller store.
  • 0,5 dl rismel
  • 1,5 tsk fint salt
  • 0,5 dl aquafaba*
  • 1 dl rismel

  • Eventuelt: En lille smule hvidløgspulver, løgpulver, (røget) paprika eller chili.
Sådan gør du
  1. Skær kartoflerne i slanke pommes fritter (mindre = sprødere)
  2. Dup dem tørre i et rent viskestykke.
  3. Kom dem i en stor skål og drys de 0,5 dl rismel blandet med salt over. Vend dem godt rundt så alle flader er dækkede og det meste rismel er væk. Hæld dem ud på et fad, så du kan bruge skålen til næste skridt.
    FOR AT FÅ DEN MEST JÆVNE COATING ANBEFALER JEG AT DU LAVER RESTEN AF PANERINGEN I TO OMGANGE
  4. Tør skålen ren for de sidste rester mel. Hæld halvdelen af aquafabaen op i skålen og kom så halvdelen af kartoflerne op i og vend dem forsigtigt rundt med hænderne så aquafabaen fordeles. De skal kun lige dækkes overalt og ikke svømme i aquafaba.
  5. I en ny TØR skål drysser du skiftevis halvdelen af det sidste rismel og aquafabakartoflerne og vender dem igen forsigtigt rundt med TØRRE hænder. Vend dem så lidt som muligt men dog så rismelet fordeles over alt (kom LIDT mere mel i hvis der er mange melfri områder)
  6. Nu er de klar til at blive hældt på en bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Gentag dypningen i aquafaba og rismel med sidste halvdel kartofler og kom også dem på bagepladen.
  8. Bag ved 200C i 40-50 minutter og vend dem gerne rundt en enkelt gang undervejs efter en halv time, hvor du også kan pille de mest kulørte af pladen - og se hvor længe de får lov at ligge før de er fortæret ;)

    De opnår max sprødhed efter lige at have dampet af få minutter efter de er kommet ud af ovnen.
Tips
- Rismel kan muligvis erstattes af andre GF melsorter, men rismel bliver sprødest.
- Du kan også eksperimentere med at blande rasp, evt. glutenfri, i den sidste omgang mel.
- Aquafaba kan erstattes af plantemælk eller vand for et nogenlunde resultat

Det eneste problem med de her pommes fritter er, at den ene plade man kan lave ad gangen forsvinder lynhurtigt. Det er ikke altid løsningen at lave to plader ad gangen, da en proppet ovn kan forhindre tingene i at blive sprøde.

imageNina food blogger

FAQ om aquafaba – info om kikærtevand

$
0
0
info om kikærtevand

Her er svar på de oftest forekommende spørgsmål vedrørende det fantastiske ‘veganske æg’ mm. – aquafaba.

Hvad er aquafaba?

Kort version: Kogevandet fra kikærter (og andre bønner) som viser sig at have fantastiske egenskaber som erstatning for blandt andet æg i madlavningen. Lang version: Læs her. Aquafaba kom første gang ud til den brede offentlighed, da en mand ved navn Goose Wohlt i en facebookgruppe lavede en marengsopskrift med aquafaba. Det skete den 6. marts 2015 og jeg husker det som var det i går. Læs hele historien og mere her.

Hvad betyder aquafaba?

Aqua = vand på latin og faba = bønne på latin. Goose Wohlt som startede aquafaba trenden kom også selv på navnet aquafaba, da folk i aquafaba forummet syntes at ‘bønnesaft (bean juice) lød utiltalende. Der var også andre navne i spil f.eks. L’egg som var en sammentrækning af ‘legume’ (bælgfrugt) og ‘egg’ (æg). Men det var ordet aquafaba der var mest populært og hang ved.

Hvor meget aquafaba erstatter 1 æg?

3 spiseske-mål – altså 45 ml – erstatter 1 æg. Er det kun ‘æggehviden fra 1 æg’ du skal bruge, så brug 2 spsk aquafaba (altså 30 ml)

Hvad kan aquafaba?

Aquafaba kan fungere som erstatning for æg, olie og i glutenfri bagning afhængigt af hvordan opskriften er skruet sammen. Det fungerer bl.a. som emulgator er dermed i stand til at binde fedtholdige og vandige opløsninger sammen. Et eksempel på det ses i mit aquafaba-smør eller i aquafaba mayonaise.

Det tilføjer også en vis form for fugtighed og luftighed i bestemte opskrifter og derfor fungerer det godt i bagværk. Især i glutenfri bagning kan det gøre en stor forskel at erstatte væske/olie/æg med aquafaba. Fordi aquafaba ikke koagulerer ved varmepåvirkning, kan du lave en infusion og f.eks. koge det ind sammen med smagsstoffer som te, blomster og lignende inden fortsat brug i opskriften. Du kan også koge det op sammen med sukkeret inden du pisker det til marengs for at være sikker på at al sukker bliver opløst.

I  modsætning til æggehvider kan aquafaba piskes i laaaang tid uden at blive grynet og skille. Det er tilsyneladende umuligt at overpiske aquafaba.

Hvad kan aquafaba IKKE?

Først og fremmest: Aquafaba koagulerer IKKE. Dvs. du kan ikke lave en omelet, soufflé eller andre tungt æggebaserede opskrifter og bare erstatte æg med aquafaba.

Hvis aquafabaen skal piskes luftig kan den IKKE tåle selv små fedt- og sæberester! Præcis ligesom æggehvider. Så brug gerne en skål af glas eller metal hvor fedtrester har sværere ved at sætte sig fast end i en plastikskål. Hvis du har problemer med at piske den luftig skyldes det som regel at der er kommet lidt snavs i. Gem den mislykkede aquafaba til et andet (ikke-luftigt) formål, vask skål og piskeris, tør dem grundigt af og start forfra.

Aquafaba kan ikke give salmonella, da det ikke kommer ud af bagenden på en høne. Så du kan trygt smage på din madlavning undervejs selv inden bagning/kogning (var der nogen, der sagde marengs og guf?)

I hvilke opskrifter kan jeg bruge aquafaba?

I facebookgruppen eksperimenterer folk fra hele verden og deler deres gode OG dårlige erfaringer med at bruge aquafaba. Eftersom det er et ukendt gastronomisk fænomen i moderne madlavning, er alle brugsmuligheder slet ikke afklaret endnu. Det er især genialt i vegansk og glutenfri madlavning. For at få en idé om hvor alsidigt det er, kan du starte med at hente inspiration i dette indlæg: Godt igang med aquafaba – 30+ opskrifter med kikærtevand. Jeg har samlet alle de opskrifter hvor jeg selv bruger det i kategorien aquafaba/kikærtevand.

Kan jeg bare erstatte æg med aquafaba i alle opskrifter?

Nej, ikke nødvendigvis, se 3 ovenstående svar.

Smager maden så ikke af kikærter?

Det kommer an på hvilke bønner du bruger. Kikærtevandet i sig selv lugt dufter rimelig kraftigt, men duft og smag følger kun med i meget få opskrifter. I kager, brød og øvrige opskrifter, hvor maden varmes/koges/steges, vil du IKKE kunne smage det (heller ikke i marengs, hvis du lader dem køle helt ned).  Laver du guf eller spiser marengsmassen direkte, vil du kunne smage bønnerne i varierende grad. Sukker samt øvrige tilsætninger samt rigelig piskning kamuflerer smagen ret godt. Selv flødebollerne kan man jo slippe afsted med at lave uden bønnesmag. Sojabønner og cannelinibønner mfl. siges at give en mindre bønnelugtende aquafaba, se herunder.

Hvor længe kan aquafaba holde sig på køl?

Hvis du hælder det i en helt ren beholder og stiller det på køl, vil det være friskt i 3-4 dage. Op til 5 dage hvis du er heldig. Herefter begynder det at blive grumset og lugte RIGTIG ubehageligt. Så skal det kasseres.

Kan aquafaba fryses?

Det kan det i hvert fald! Og så er holdbarheden mindst et par måneder. Frys det evt. ned i mindre portioner, så du nemt kan tage op og bruge det i madlavningen. F.eks. i isterningeposer, isterningebakker eller i små afmålte portioner i glas – gerne tilpasset opskrifter du ofte laver. Jeg fryser gerne 45 ml ned ad gangen, så har jeg lige til en portion aquafaba-smør.

Fryse aquafaba

Skal aquafabaen piskes?

Det kommer an på opskriften. I mange opskrifter bruges aquafabaen som den er – helt uden at blive pisket. Ligesom når du putter andre ingredienser i en opskrift – helt uden at gøre noget ved dem først :) Piskning bruges i opskrifter hvor vi gerne vil have luft ind i maden f.eks. den veganske genoise, som laves helt uden hævemidler. Det vil i så fald fremgå af opskriften at aquafabaen skal piskes.

Kan jeg bruge aquafaba fra dåse?

Ja! Hvis du ikke har et problem med at bruge dåsemad, så brug du blot vandet fra dåsebønner. Jeg har ikke kunnet finde frem til nogle specifikke tal, men jeg vil påstå, at pga. osmose, så vil mængden af uheldige dåsemetaller være lige så høj i selve bønnerne som i bønnevandet hvis en dåse har stået i lang tid. Personligt undgår jeg dåser belagt med Bisphenoler, altså den hvide lak som ses på indersiden af visse dåser. Jeg er dog endnu ikke stødt på det i de dåsebønner jeg har testet (Kavli Øko, Urtekram Øko). Dåse-aquafaba er et godt sted at starte så du ved hvilken konsistens du skal gå efter når du vil begynde at lave det fra bunden.

Kan jeg bruge vandet fra kikærter med salt?

Det kan du sagtens. Medmindre du køber en dåse med et ekstremt højt saltindhold. De fleste søde opskrifter har godt af et lille nip salt og det får du så via aquafabaen hvis en er lavet med salt. I min chokolademousse kan du f.eks. sagtens bruge salt aquafaba. Det gør kun gode ting for smagen.

I 100 gr. æggehvide er der nemlig naturligt omkring 0,1442 ml eller 0,166 gram (1/6 af 1 gram) natrium altså ’salt’ (fordi 1 gr fint salt er 0,87 ml). Det er altså 1/7 af en måleteske (begrebet ‘1 knsp’ er defineret som 1/8 af en måleteske).

Kan jeg lave aquafaba selv?

Det kan du i hvert fald, og det kræver ikke noget specialudstyr. Se mit indlæg om hjemmelavet aquafaba. Har du en slow cooker siges det at give en ekstra tyk aquafaba som hverken kræver iblødlægning inden eller reducering efter. Se facebooklink her.

Hvordan skal min aquafaba se ud?

Tykkelse og farve følges som regel ad med potens. Jo tykkere og mørkere, jo kraftigere er aquafabaen og des flere af alle de gode egenskaber får du. Hvis aquafabaen er lige så flydende som vand eller næsten uden farve vil det være en idé at reducere den inden du bruger den, især hvis den skal piskes luftig. Farven afhænger af hvilke bønner du har brugt, men på billederne her på siden kan du se hvordan kikærte-aquafaba nogenlunde skal se ud. Den skal være lidt tyk, men ikke nødvendigvis lige så tyk som æggehvider.

aquafaba

Hvordan reducerer jeg mit aquafaba så det bliver kraftigere/tykkere?

Tykkelsen af aquafaba varierer fra dåse til dåse og nogle gange kan det kikærtevand man får lavet selv være lidt tyndt. Så hvis du skal bruge det i en opskrift hvor det er vigtigt at det har en vis tykkelse – f.eks. hvis det skal piskes luftigt til flødeboller – så er det en god idé at reducere det, altså koge det lidt ind. Mål eller vej hvor meget aquafaba du starter med og hæld det i en lille gryde. Lad det simre over svag varme uden låg så vandet kan fordampe i 1/2-2 timer indtil det er kogt ned til 2/3 eller 1/2 mængde eller hvad du synes er passende. Med jævne mellemrum måler du mængden af for at se hvor meget det er reduceret. Bemærk at der yderligere fordamper 10-20% under nedkølingen!

Mit aquafaba er blevet helt fast som gelé?!

Hvis du pludselig står med en aquafaba der er så kraftig at den bliver til en fast gelé efter nedkøling, så fortynd den med lidt vand indtil den igen er til at have med at gøre. Den bliver også mere flysdende ved opvarmning, så lun den evt. i en lille gryde.

Kan jeg koge kikærterne med natron?

Et trick til at opnå ekstra blød hummus er at hælde lidt natron i kogevandet. Det giver imidlertid en mere basisk aquafaba og det svækker dets evne til at binde luft, altså blive pisket op. Så jeg vil ikke anbefale det, hvis du ønsker at piske aquafabaen bagefter. Det kan muligvis også ødelægge dens bindingsevner i andre sammenhæng, men det er selvfølgelig sværere at se på forhånd.

Kan jeg bruge kogevandet fra andre bønner?

Jeg har set folk piske skum fra både kidneybønner og cannelinibøner, grønne linser og sojabønner. Fordelen ved visse af de andre bønner er, at vandet fra dem ikke smager ligeså kraftigt af bønner. Det gælder bl.a. sojabønner og nogle af de hvide bønner. Indtil videre holdere jeg mig til at anbefale kikærterne, men kig evt. på dette link fra Samvirke for at blive lidt klogere (og modigere?).

Jeg kan ikke finde entydig litteratur om hvorvidt det er sundhedsskadeligt at bruge kogevandet fra andre bønner og derfor anbefaler jeg ind til videre kun kikærter. Dog skal det siges at selv tofuvand (skal reduceres kraftigt) og dåseærter, ja selv fra linser kan bruges som aquafaba og disse er i hvert fald helt sikre at bruge. Du kan evt. selv tage stilling udfra næste punkt:

Er kogevandet og iblødlægningsvandet fra bønner giftigt?

Selve iblødlægningen af bønner bruges faktisk kun til at forkorte kogetiden og fordi den efterfølgende kogning er mere skånsom for bønnerne. Det er ved selve kogningen at de giftige lektiner nedbrydes. Når man anbefaler at iblødlægningsvandet fra visse bønner kasséres, skyldes det, at det indeholder sukkerarter som hos visse mennesker giver prutmave! (kilde). Visse bønner SKAL koges møre for at ikke være decideret giftige (kilde), men det betyder ikke nødvendigvis at der er noget galt med kogevandet fra dem når de ER kogt:

IKKE giftige i ukogt tilstand: Linser, mungbønner, soyabønner og kikærter.

GIFTIGE i ukogt tilstand på grund af lektinindholdet: Brune bønnerhavebønner, limabønner (butterbeans), pralbønner, hestebønner, hvide bønner, sorte bønner, pintobønner og især kidneybønner. De kan give diarré, opkast og kvalme og i rigtig slemme tilfælde mavekrampe og blødninger.

Men det er selvfølgelig IKKE ensbetydende med at ovenstående bønners kogevand er sundhedsskadeligt, eftersom vi jo lige har lært at kogningen faktisk nedbryder de giftige lektiner. Det forklarer bare hvorfor man skal vide hvad man gør, når man bruge bønner i madlavningen og hvorfor der er så meget fokus på at de SKAL være gennemkogte :) Læs evt. mere i denne artikel fra LA Times og her. Tænk i øvrigt på: HVIS kogevandet fra bønner var decideret giftigt at indtage, ville det nok ikke være muligt at gå i ethvert supermarked og købe dåsebønner (der jo er kogt i selve dåserne link 1, link 2) uden voldsomme advarsler påtrykt.

BØNNER GENNEMKOGT

Hvilken forskel gør det at koge i iblødlægningsvandet?

Som  beskrevet ovenfor er i blødlægningsvandet fra kikærter er ikke giftigt omend det siges at nogle mennesker vil opleve hvad man på gammal dansk kalder flatulens af det og det er grunden til at man som regel smider iblødlægningsvandet fra kikærter ud (det modsiges dog i denne artikel). Jeg har oplevet at iblødlægningsvandet gør aquafabaen tykkere, men også mere grumset og ikke nødvendigvis nemmere at piske. Derfor vakler jeg lidt mellem at kassere det og at bruge det. I seneste test, blev aquafabaen dog væsentligt ‘pænere’ og stort set lige så tyk og meget nemmere at piske stift når jeg kasserede iblødlægningsvandet og lod bønnerne stå i vandet natten over. Så indtil andet er bevist, kasserer jeg det og bruger frisk vand til at koge kikærterne i.

Er aquafaba ikke lidt klamt?

Til det har jeg kun at sige: Er rå æggeblommer ikke lidt klamme? Ikke just noget man har lyst til at skovle ind med ske, vel? Og på trods af det, hvor mange æg har du sat til livs i den ene eller anden form gennem livet? :) Forestil dig at vi levede i en verden, der slet ikke kendte til brugen af æg i madlavningen. Og forestil dig så at en god ven kom til dig med en høne under armen, klemte et æg ud af numsen på den og sagde “det her sku du ta’ og putte i kage!”. Videre.

Hvad er næringsindholdet i aquafaba?

Det vides ikke, men ham der opdagede og populariserede aquafaba prøver at samle penge ind til næringsanalyse via dette link hvor du kan donere og i det hele taget læse mere om aquafaba.

Kan jeg lave aquafaba af sojamælk?

Ja, du kan faktisk bruge vallen til at lave en lidt speciel og tynd omgang aquafaba. Jeg har ikke selv eksperimenteret med dette, men jeg har jo flere opskrifter hvor restproduktet faktisk bliver sojavalle. Det gælder soja fraiche (og syrnet soja fraiche) og min veganske smøreost, som laves lidt på samme måde. Se i denne facebookpost hvor et af medlemmerne laver en fantastisk fin sandkage ved hjælp af sojamælksaquafaba.

 

Læs mere om aquafaba på aquafaba.com og join vores hyggelige og hastigt voksende internationale facebookforum Vegan Meringues – Hits and misses. Her kan du se hvilke opskrifter folk har prøvet af og finde svar på alt hvad du måtte ønske at vide om aquafaba.

 Har du flere spørgsmål om aquafaba? Så stil dem her, så skal jeg se om jeg kan hjælpe dig eller guide dig videre til hvor du måske kan få svar :)

Nina fra PlantePusherne

Veganske Honninghjerter

$
0
0
Sirupshjerter

Jeg har fået et par forespørgsler på veganske honninghjerter og eftersom jeg har svært ved at modstå en udfordring, har jeg de seneste uger researchet og bagt veganske honninghjerter i en seriøst lind strøm.
Min søgen erfter viden på området, har blandt ført mig forbi youtube og gjort, at jeg har haft denne fantastiske og overordentligt relevante sang på hjernen de sidste uger. Det skal du bestemt ikke snydes for, så… klik nu, du vil jo godt…

Kan man ikke bare bruge sirup i stedet for honning?

Det korte svar er, at det har jeg i hvert fald gjort. Det lidt længere svar er, at jeg også har eksperimenteret med andre måder hvor man kan opnå en endnu mere autentisk konsistens i honninghjerterne. Men sirupsløsningen er nemmest at videregive og giver et ret ensartet resultat. Det har primært krævet lidt mængdejusteringer for at få en dej, der var til at arbejde med. Sirup gør dejen lidt svær at arbejde med fordi den er så tynd at den kræver meget mere mel at give dejen den rette konsistens sammenlignet med en honningbaseret version (her er forholdet altid 1:1 mellem mel og honning). Det gør sammen med den siruppens ikke-så-klistrede-konsistens-ved-stuetemperatur at ‘krummen’ i de færdige honninghjerter ikke bliver heeelt så sej som jeg egentlig gerne ville have det – de er dog stadig bløde og bøjelige og sætter sig i samtlige mellemrum mellem melllem tænderne – på den gode måde. Og nu nærmer det dér jul sig altså, så selvom jeg ikke har opnået perfektionisme (endnu) så synes jeg ikke, at den her kunne vente længere. Misforstå mig ikke, de her honninghjerter virkelig lækre og jeg er ikke i tvivl om at de kan konkurrere med andre menneskers ikke-veganske, hjemmebagte honninghjerter (især i kategorien etik). Er du fast læser herinde, ved du også at jeg ikke lægger hvad som helst på bloggen. Så jeg vil påstå at du skal være virkelig honninghjerteaffeccionado hvis ikke de her får dit (honning)hjerte til at smelte :) Mine to testpersoner erklærede først “Altså jeg vil gerne smage, men jeg er ikke så meget til honninghjerter” for at få sekunder senere stå og stønne af nydelse.

Døm selv:

veganske honninghjerter

Kan jeg ikke bare erstatte ‘dit’ med’dat’?

Når du nu læser opskriften, vil ovenstående spørgsmål helt sikkert melde sig. Altså: Nu har vi jo i forvejen erstattet selve omdrejningspunktet for honningkage, nemlig honningen. Men de øvrige, lidt mystiske ingredienser, der kunne være fristende at erstatte, nemlig potaske og hjortetaksalt (som på trods af navnet ER vegansk), er også med til at give lige præcis den specielle konsistens og tørre fugtig-sejhedhed som kendetegner honninghjerter. Potasken sørger bl.a. for at honningkagerne – som tørrer HELT ud efter bagning – atter suger fugt til sig og de dermed holder sig rigtig længe uden at tørre ud. Sjovt nok gør potasken også at honninghjerter bliver brune.

Jo færre erstatninger du laver, jo tættere kommer du på originalen. Du kan i princippet erstatte hvedemelet med afretningsgrus, men det giver ligesom bare ikke det resultat vi er ude efter. Når det så er sagt, så kan du muligvis godt få et ok resultat ved at erstatte hjortetaksalt med dobbelt mængde bagepulver, men jeg nænner ikke at komme med forslag til erstatning for potaske for det vil virkelig ændre på resultatet. Så hvis du bruger erstatninger, vil jeg ikke høre brok over, at de ikke smager som du husker de traditionelle honninghjerter, okay? 😉 Både potaske og hjortetaksalt fås i øvrigt i de fleste supermarkeder.

Noget andet er, at dejen til de helt gammeldags honninghjerter faktisk skal laves en måned i forvejen! Jep, her er Meyers opskrift f.eks. og her får fordejen altså lov at trække i en hel måned. Den lange syrningsproces er jo også med til at give den helt specielle smag. Ydermere blev der i gamle dage brugt rugmel til honninghjerter – sikkert fordi det fine hvedemel var meget dyrt – men mon ikke dem, de fleste af os kender fra bageren er lavet på hvedemel? Det er i hvert fald hvad jeg har valgt at bruge, men det kunne være sjovt at eksperimentere med delvis rugmel.

Honningkagefordej: Mel+sirup+krydderier

Veganske honninghjerter

Advarsel #1

Hjortetaksalt lugter ganske forfærdeligt af ammoniak når det opløses i væske. Det virker meget forkert, men det er som det skal være. Ved bagning i ovnen sker der nogle processer, som gør at ammoniakken fordamper og lugten dermed forsvinder. It’s all good, men det ER en skrap blanding, så vær forberedet på at blive mindet om samtlige smårifter på hænderne og flossede neglerødder mens du ælter.

Veganske honninghjerter

Advarsel #2

Honninghjerterne er bløde lige når de kommer ud af ovnen, men bliver hårde ved nedkøling. Altså MEGET hårde. Fortvivl ej – DET ER MENINGEN. Når de er kølet ned skal de nemlig lægges til at suge fugt til sig. Der findes mange husmodertricks til formålet, bla. at lægge dem i pose skiftevis med hvidt sandwichbrød eller i en lukket pose med en skrællet kartoffel. Jeg foretrak at lægge dem i en åben beholder på køkkenbordet, med et vådt viskestykke over. Her skal de ligge 3-5 dage (!) for at få den velkendte hård/bløde og tør/fugtige konsistens (som potasken sørger for) samt en meget fyldigere smag. Så bliv ikke skuffet hvis du smager dem direkte fra ovnen, men hav evt. et enkelt hjerte som du mærker på og brækker et stykke af hver dag, så kan du følge med i hvornår du synes de smager perfekt. NU kan de pyntes og spises.

honningfri honninghjerter

Holdbarhed

Jeg har opbevaret mine honninghjerter under et viskestykke i køkkenet og de holder sig virkelig godt. Det bedste er faktisk, at de bare bliver bedre dag for dag :) Begynder de at blive tørre, kan du genfugte viskestykket. Til at starte med bliver de meget fugtige i overfladen, men min erfaring er, at det fordeler sig i hele hjerterne. Undlade at stille dem lige under en varmeblæser. Om almindelige honninghjerter siges det at de holder nærmest uendeligt. Altså at de faktisk kan gemmes til næste jul (dog uden chokoladeovertræk) og kun bliver bedre af det. Jeg kan ikke garantere, at det også gælder denne opskrift, da den jo er lidt anderledes sammensat. Når du synes de har den rette konsistens (fugtighed) så kom dem i en lufttæt beholder.

 

hvor meget fylder en teske spiseske måleske

Veganske Honninghjerter
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Til honninghjerter laver man først en fordej som hviler natten over. Dernæst laves resten af dejen og bages. Bemærk at honninghjerterne IKKE er klar til spisning når de kommer ud af ovnen, de skal laves flere dage i forvejen. Se TIPS for forslag til erstatninger (omend de fleste sker på egen risiko). Den hårde dej er ikke for folk med svage hænder, se TIPS.
Af:
Giver: 16 honninghjerter a 6-7 cm
Ingredienser
  • 280 gr tyk, mørk, aromatisk sirup jeg brugte denne Muscovadosirup
  • 320 gr hvedemel
  • 1,5 tsk kanel
  • 2/3 tsk stødt nellike evt lidt mere
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1,5 spsk tsk aquafaba
  • 1,5 tsk potaske
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • 1 spsk kokosolie
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 knsp fint salt
  • Eventuelt 1 tsk revet muskatnød og noget friskrevet ingefær
  • Mørk chokolade 300 gr (ca. 20 gram pr hjerte a 6 cm diameter)
Hjerteforme. Jeg brugte et på ca. 6x7 cm
Metode
FORDEJ
  1. Bland mel med krydderier og drys cirka ⅓ af denne blanding i siruppen. Rør til det har en jævn farve og drys endnu ⅓ af melet i. Rør rundt. Fortsæt til det sidste mel er hældt i og brug dine hænder til at ælte sidste omgang mel ind. Ælt hurtigt indtil massen er ensartet og uden sprækker. Bliv ikke ved for længe for så bliver dejen klistret og det bliver nødvendigt at tilsætte mere mel - det vil vi gerne undgå.
  2. Pak dejklumpen lufttæt og kom den på køl i nogle timer eller et par dage.
HONNINGHJERTER
Fordejen skal helst være kølig når du går igang med den. Undlad at varme den for meget op med hænderne, for så bliver den for blød og umedgørlig. Holder du pause i bagningen, så smid dejen på køl imens. Bank/tryk dejen lidt flad og hæld de øvrige ingredienser i, som beskrevet her:
  1. Rør først potasken op i halvdelen af aquafabaen i en lille skål. Sørg for at den er HELT opløst, dvs ikke flere synlige 'korn'. Hæld blandingen ned til resten af dejen.
  2. Opløs hjortetaksaltet i den anden halvdel aquafaba. Hold dig for næsen og hæld den over dejen.
  3. Hæld også den blødegjorte, men ikke varme kokosolie samt citron og salt over
  4. Ælt ingredienserne hurtigt sammen idet du hele tiden pøver at 'folde dejen ind over midten af sig selv'. Så snart det lader til at være blandet ind i og du står med en ensfarvet dej uden revner stopper du. Ælter du for længe bliver dejen meget blød og svær at arbejde med. Den skal have en fast konsistens lidt som en mørdej Det kan være nødvendigt at drysse lidt ekstra hvedemel over, men brug så lidt som muligt. En kort tur i fryseren kan også få dejen til at makke ret.
  5. (Tænd ovnen) Drys rigeligt med hvedemel på bordet. Læg dejen og mas den lidt flad med hænderne, drys mel på og rul forsigtigt ud. Pas endelig på at den ikke bliver for tynd, dejen er forvejen meget 'flydende' så undlad at trykke hårdt, men lad kagerullen gøre arbejdet. 6-7 mm er perfekt tykkelse til hjerter på 6-7 cm (tjek lige med en lineal hvis du ikke er så stærk i øjemål).
  6. Tryk hjerter ud - så tæt som muligt. Med din tyndeste paletkniv flytter du hjerterne over på en bageplade med bagepapir. Dejen er meget blød, så du kan nemt rette lidt på hjerterne hvis de ryger ud af form under flytningen.
  7. Børst så meget mel som muligt ud af dejresterne, ælt dem sammen til en jævn dej og gentag udrulning+udstikning.
  8. Kom honninghjerterne i en forvarmet ovn på 175C. De skal de have omkring 9-10 minutter. Blev de for tynde? (Fyyy...) Så bager du dem omkring 6 minutter.
  9. PROTIP: Tryk meget forsigtigt en finger 1-2 mm ned i et af honninghjerterne efer 9 minutter. Efterlader den et aftryk, skal de bage lidt længere. Men hold rigtig godt øje, det kan være de kun lige skal have 1-2 minutter mere. De skal ikke blive brune i kanterne, men være nogenlunde ensfarvede Tag dem ud når et forsigtigt tryk ikke efterlader et mærke.
  10. Nu er de... IKKE færdige :) De skal køle ned og så skal de ligge i 3-5 dage for at opnå den rette fugtighed og smag. Læg dem i en flad bøtte uden låg men med et vådt viskestykke over. Sådan skal de stå på køkkenbordet og lokke med deres sirenesang indtil de er blevet spiselige. Efter nogle dage kan du mærke efter om du synes de har den rette konsistens. De skal jo være lidt seje, let bøjelige men stadig kunne knække over hvis man bukker dem nok. Uden chokoladeovertræk siges det at de kan holde helt til næste jul. Så pynt kun dem du skal bruge indenfor nær fremtid.
  11. Overtræk med chokolade eller skriv på hjerterne med glasur. Kom glansbilleder på hvis det skal være rigtig rigtigt.
Tips
- Sirup: Det vigtigste er at du får fat i en relativt tyk, aromatisk sirup, det giver den bedste konsistens og smag. Agavesirup er for tynd. Siruppen behøver strengt taget ikke at være mørk.
Øvrige erstatninger er ikke afprøvet, men her er mine bedste bud:
- Aquafaba: Vil jeg gætte på kan erstattes af hørfrøslim eller evt. mere fast fedtstof (flydende olie gør dejen endnu mere løs) eller måske ovenikøbet bare plantemælk. Erstatter du det med fedtstof skal potaske og hjortetaksalt i stedet røres op med en LILLE smule plantemælk.
- Fedtstof kan muligvis også erstattes af aquafaba eller hørfrøslim. Og vegansk smør kan helt sikkert bruges i stedet.
- Hjortetaksalt kan muligvis erstattes af dobbelt mængde bagepulver.
- Citron kan sandsynligvis erstattes af æblecidereddike
- Har du svage hænder (som mig) så kan du evt. tilsætte citronsaften til sirupen helt i starten. Så bliver dejen noget nemmere at arbejde med gennem hele processen. Du kan også vælge at have dejen lidt varmere (altså ikke på køl) og dermed blødere, men vær obs på at den hurtigt kan blive for klistret.

Pynt med chokoladeovertræk eller glasur

Jeg synes ikke at honninghjerter kan undvære chokoladen. Det er virkelig et match made in heaven der løfter honninghjerterne til nye højder. Hvis du bager et ordentligt læs, så pynt kun dem, der vil blive spist indenfor nær fremtid. De bliver IKKE dårligere af at få 2-3 lag skulle jeg hilse og sige.

Chokolade finthakket

  • Hak chokoladen nogenlunde ensartet I små tern og stil den til langsom smeltning i vandbad (jeg plejer at hakke som illustreret ovenfor). Se eventuelt min quick-guide hvis du ikke er helt fortrolig med chokoladesmeltning.
  • Hæld chokoladen i en skål hvor der lige præcis er plads til at dyppe honninghjerterne.
  • Vil du lave hul i honninghjerterne til ophæng, så gør det nu. Hullet skal være mindst 5 mm.
  • Jeg stak en gafffel skråt ned i bunden af honninghjerterne og dyppede dem så efter bedste evne i chokoladen. Lad dem dryppe lidt af over den smeltede chokolade, før du stiller dem til afdrypning med hjertets spids nedad, f.eks. i en kop.
  • Dyp et hjerte ad gangen og stil det til afdrypning. Evt ovenpå et smalt glas, så det overskydende chokolade kan dryppe af langs siderne. Er chokoladen blevet lidt knoldet at se på, så fat hårtørreren og blæs på chokoen til den lægger sig lidt pænere.
  • Hvis du vil have chokolade på bundene, så start med at smøre et tyndt lag smeltet chokolade her på, det kan gøres med en almindelig smørkniv. De kan så stilles til størkning – på bundene – på bagepapir eller silikonemåtter.
  • Hvis du ikke har tempereret chokoladen, vil den blive grim og grå. Prøv igen mere forsigtigt og dyp hjerterne endnu en gang. Ærgeligt med to lag chokolade, jeg ved det…
  • Vent med at stable (eller spise dem) til chokoladen er størknet helt. Det går hurtigt hvis chokoladen har været smeltet korrekt.
  • Du kan også skrive på dem glasur (hvor æggehvider erstattes med aquafaba) eller glansbilleder eller farvet kokosdrys.
  • Opbevar dine veganske honninghjerter i en luftttæt beholder.

veganske honninghjerter

Den Muscovadosirup jeg brugte til honninghjerterne, kan bla. fås i føtex. Har du lyst til at afprøve Pekmez, så går det også under navnet vindruesirup eller rosinsirup. Siruppen skal være ret tyk for at kunne bruges direkte i opskriften. Nogenlunde som den, der demonstreres her, måske lidt mere flydende (sirup nr. 3). Agavesirup vil sandsynligvis være for tynd og den mangler også al den aroma som Muscovadoen tilføjer til honninghjerterne.

Honninghjerter m krymmel

Sådan her ville jeg egentlig gerne have haft dem indeni, men den konsistens er lidt sværere at opnå og de er ikke så pæne udenpå og flyder en del ud under bagning, så dem må jeg arbejde videre på før de er helt blog-egnede. Måske kommer der en opskrift på Ekstra Seje Veganske Honninghjerter Med Store Lufthuller her på bloggen en dag, men jeg kan ikke lige sige hvornår :)

Honninghjerter med sirupNina fra PlantePusherne

Æggefri, kridhvid sprøjteglasur til kransekage, figurer og dekorationer

$
0
0
vegansk glasur

Vegansk glasur? Kan man ikke bare lave det med vand!? I princippet jo. Men når du først har prøvet med aquafaba (altså det der kikærtevand), så vil jeg gætte på at du aldrig går tilbage til vandudgaven igen :)

Fordelen ved at lave en sprøjteglasur med aquafaba fremfor vand, er at den er hårdere og stivner meget bedre så du nemt kan lave dekorationer. Desuden bliver den også meget smukt hvid, altså KRIDhvid og den hærder også op og bliver helt sprød når den er helt tør – præcis ligesom hvis den var lavet med æggehvider. Bare rolig, den bliver ikke hård som sten, så man kan sagtens knække figurerne med tænderne – uden at knække tænderne. Dog vil man normalt ikke bruge den til at dække en hel kage i et tykt lag.

Smager glasuren så ikke af kikærter?

Nej. På ingen måde. Den smag er komplet druknet i sukker, så det skal du slet ikke bekymre dig om.

vegansk kransekage galsur

Du kan både bruge glasuren til at lave små figurer, der bruges til at pynte kager med, eller du kan sprøjte den direkte på f.eks. din veganske kransekage, f.eks. den fra Kærlighed og Kikærter eller den lidt simplere udgave fra Mia Sommer.

Herunder er glasuren med vilje lavet lidt tyndere (altså en større andel aquafaba) så den flyder overdådigt ud over kagen. Det er lidt længere tid om at hærde på den måde og bliver lidt mere porøs. Men se hvor lækkert fyldig den ser ud!

glasur uden æg

Skal du pynte kransekage behøver glasuren ikke at være helt så kraftig som til figurer. Jeg brugte til kransekagen cirka forholdet 1:10 (1 del aquafaba til 10 dele flormelis målt på volumen). Du kan prøve dig frem ved at tage lidt glasur op med en ske og se om det løber, når du lægger en tynd strimmel på en skrå overflade. Men vil du lave figurer og tegne på kager er det en god ide at bruge en større mængde flormelis og lave det i forholdet 1:12.

Æggefri sprøjteglasur
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
- 25 ml aquafaba og 250 ml flormelis passer fint til kransekageglasur. Til figurer bruges endnu mere flormelis
-Har du brug for en mindre mængde, så bare hold dig til blandingsforholdet 1:10 eller 1:12.
-Jo større andel flormelis, jo fastere bliver sprøjteglasuren (og dermed hårdere at sprøjte med) og jo faster bliver de færdige figurer.
-Lægger du den på køl, bliver den også fastere, så pas på med at varme den mellem hænderne.
-100 ml flormelis = 50 gram.
-Regn med at den færdige glasur fylder ⅔ af mængden af tilsat flormelis (3 dl flormelis giver altså ca. 2 dl glasur)
Af:
Giver: 1,8-2 dl
Ingredienser
  • 25 ml (1/4 dl) aquafaba
  • 250-300 ml flormelis (det er 2,5-3 dl)
  • Et par dråber eddike eller citronsaft*
Metode
I alle opskrifter på sprøjteglasur med aquafaba som findes derude, angives ingredienser til at lave en kæmpe portion. Men hvor tit er det lige du skal bruge 8-10 dl glasur? Jeg vil skyde på at der maksimalt går 3 dl til en lille/medium kransekage. Egentlig skal aquafabaen piskes luftig inden sukkeret kommes i, men det er temmelig svært hvis du kun laver min lille portion her. Så gør i stedet sådan her:
  1. Hæld aquafaba og eddike i en smal og gerne høj beholder (så vælter der ikke flormelis ud i hele køkkenet) - der skal stadig være plads til dit piskeris.
  2. Rør det meste af flormelisen i, med en almindelig spisekniv. Når det er rørt ud, kommer du resten i. Du skal ikke være bange for flormelisklumper, de bliver rørt ud når du pisker.
  3. Pisk det så i nogle minutter, til det er kridhvidt og blankt. Justér konsistensen ved at enten komme LIDT mere flormelis eller LIDT LIDT mere aquafaba i. Den skal være MEGET tyk.
Tips
- Blandingsforholdet afhænger bla. af tykkelsen på din aquafaba. Her er brugt dåse-aquafaba. En fast sprøjteglasur holder formen og falder nærmest ikke af, når du tager en klump op på en ske og vender den om.
- Bemærk at glasuren er tyk og sej, så giv evt din elpisker en pause undervejs, da det kan være hårdt arbejde for den.
- Eddike/citron gør at glasuren hærder lidt hurtigere og 'hårdere'.
- En tynd kransekagestrimmel er ikke længe om at hærde. Men vent nogle timer eller et døgn (afhængigt af luftfugtigheden og blandingsforholdet) med at pakke andre
pyntede kager eller figurer sammen.
- Pak sprøjteglasuren helt lufttæt og dæk spidsen til hvis den opbevares i sprøjtepose. Jeg har haft min liggende nogle døgn uden problemer. Den bliver fastere af at ligge på køl og bruges kold.
- Bruger du varm aquafaba, skal du bruge mindre af det eller lade blandingen køle af før du sprøjter. Ellers vil den opføre sig for flydende med de her angivne mængder.

Tip til at pynte kransekagen

Når du laver det klassiske ‘tungemønster’ på kransekagen, så er det en stor hjælp at bruge en rigtig sprøjteglasur fremfor glasur lavet med vand. Sprøjteglasur er meget nemmere at arbejde med og giver derfor et flot resultat. (Jeg vil ikke træde i det, men kransekagen på coverbilledet her var mit første forsøg med vegansk sprøjteglasur nogensinde. Overhovedet).

Du kan sagtens lave en god sprøjtepose af bagepapir, se den allerbedste metode her.

Det er en god idé at have et godt fast greb om din sprøjtepose, hvor tommel- og pegefinger klemmer sammen om posen ovenover glasuren – eller gør som i videoen, der linkes til ovenfor. Sørg for at al luft er presset ud først og pres så lidt glasur ud på bord/skærebræt inden du kaster sig over kagerne. Hold et forsigtigt, men jævnt pres, når du først begynder at sprøjte glasur på. Og lad være med at tænke alt for meget over hvordan du mon får glasuren til at lave tungemønsteret. Bare tænk på det som at du skal tegne et helt simpelt zig-zag mønster på et stykke fladt papir og så sørg for at ensarte din bevægelse, så du bevæger hånden lige langt ud til hver side hele tiden. Så skal glasuren nok lægge sig pænt – og med ‘pænt’ mener jeg først og fremmest ensartet hele vejen – uden at du behøve at bekymre dig om, hvordan den lige lander på kransekagen. Bare lad som om at du skal lave en nogenlunde ensartet zig-zag linje med hænderne henover et fladt stykke papir:

image

Du behøver heller ikke tænke på at føre glasuren op og ned ad siderne, på kransekagen, bare ‘tegn’ i samme højde et par centimeter over kransekagen, så skulle den gerne falde SÅ fint – helt selv.

Glasur på kransekage

Klik på billedet her og print tal du kan lægge under bagepapir og bruge som skabelon:

hvordan skriver man på kransekagen

Det kræver lidt øvelse at lave helt fantastiske dekorationer – mine her krævede derimod ikke så meget øvelse;) Kig evt. rundt på nettet efter royal icing decorations, der er som sædvanligt rigtig meget inspiration at hente.

For at vise skeptikere at den altså bliver HELT hård når den hærder:

sprøjteglasur uden æg

Kan jeg farve glasuren?

Jeg legede lidt med farverne og indkogte både en portion aquafaba sammen med lidt (ægte) blåbær som blev smukt lilla og én med et par skiver rødbede dere lev fint lyserød. Det går muligvis ud over glasurens finish (den er ikke så blank i overfladen) men det KAN også skyldes, at jeg kom for meget flormelis i OG ikke rørte den længe nok i de farvede udgaver.

Normalt vil jeg anbefale at bruge oliefri frugtfarve til aquafaba når det bruges i f.eks. marengs, men eftersom den ikke behøver at blive pisket luftig til glasur, så tror jeg ikke at det vil være et problem hvis farven indeholder olie.

Få i øvrigt mere inspiration til hvordan du kan indfarve aquafabaen og dermed få helt naturligt farvet vegansk sprøjteglasur i mit indlæg om naturlig, hjemmelavet frugtfarve.

Godt nytår derude og tak fordi du følger med på bloggen :)

Nina fra Plantepusherne

Perfekt vegansk genoise – til lagkagebund/sandkage/roulade mm.

$
0
0
lagkagebund uden mælk æg

Så bliver det næsten ikke smukkere. Med kun 4 ingredienser kan du helt uden hævemidler lave en perfekt luftig genoise helt uden mælk og æg. Takket være, rigtig gættet, AQUAFABA! Brug den til veganske lagkagebunde, roulade, sandkage med mere.


Hvad er en Genoise?

Kort fortalt: Genoise er en slags alsidig ‘grundkage’ som laves uden hævemidler, men i stedet får sin luftighed fra æg og sukker som piskes luftigt. Den er især kendt fra det italienske og franske køkken. Og det er selvfølgelig helt fjollet at bruge æg når man nu i stedet kan bruge kogevandet fra kikærter 😉

Jeg kan ikke understrege nok, at æren for denne opskrifte (desværre) ikke tilfalder mig, men derimod Swedish Vegan aka Karolina Tegelaar, som må siges at være Sveriges veganske bagedronning nr. 1. Jeg har tidligere fået hjælp fra Karolina, da jeg lavede og oversatte hendes veganske opskrift på Luciaboller. Vi har begge været aktive i aquafaba-testgruppen (Vegan Meringue – Hits and misses) og det er med hendes tilladelse at jeg udgiver denne opskrift som hun har brugt omkring 100 (!) forsøg for at komme frem til. Selvom det er over et halvt år siden hun knækkede koden, er jeg sikker på hun stadig spiser hummus lavet af biproduktet fra aquafabaproduktionen, altså de der kikærter.

Mine eneste ændringer er, at jeg naturligvis måtte prøve at lave dem med mit aquafaba-smør (brug det inden det størkner) hvilket fungerede rigtig fint. Opskriften er til en bund på 20 cm i diameter, der kan deles i to. Skal du have 3 bunde på den størrelse, laver du 1,5 portion.

Sådan ser det ud når du laver din veganske genoise

Du får her lidt billeder af processen, så du har en idé om, hvad der skal ske. Når al sukkeret er blevet langsomt integreret i aquafabaen, skal du have en tyk og luftig, men ikke skærefast marengsmasse. Der skal komme riller fra piskeriset i massen:
Vegansk lagkagebund

Bagefter skal de to øvrige ingredienser – først al mel og så olie – foldes ind i marengsmassen. Det gøres på samme forsigtige måde som når du laver chokolademousse for ikke at mase al luften ud af din dej. Se denne korte instrukstionsvideo hvor det illustreres. Det er meget vigtigt at gøre det forsigtigt men bestemt. Brug en sigte eller som her en sifter til at drysse cirka 1/4 af melet i ad gangen.

Vegansk Genoise

Med dejskraberen folder og ’skærer’ du i dejen, sådan at melet lidt ad gangen vendes i uden at du mister en masse af den gode luft som er blevet pisket i massen (instrukstionsvideoen igen igen). Til slut hældes olien langs skålens sider og fordeles i dejen med samme foldeteknik.

Æggefri genoise

Jeg kan godt lide at komme rasp i min form efter den er smurt med olie. Det gjorde min mormor altid og det giver en ekstra sprød, let salt skorpe eller overflade. Er det mon en svensk/finsk tradition? Du behøver ikke. Men kagen skal i en forvarmet ovn så snart den er hældt i formen.


Vegansk roulade

Jeg har aldrig i mit liv bagt en roulade, men med den her opskrift har jeg fået ustyrligt lyst til det. Jeg ved at andre har haft succe med at bage roulader med opskriften her, så følg den indtil du står med en sammenrørt dej og brug så ellers en ikke-vegansk beskrivelse af rouladebageprocessen. Jeg ville beholde den lavere bagetemperatur på 175C, men bruge den kortere bagetid angivet i rouladeopskriften, f.eks. denne. Læs endelig også tips og kommentarer i linket for bedste resultat.

Perfekt vegansk lagkagebund/genoise/sandkage
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
1 portion giver 1 lagkagebunde, der kan deles i to på langs. 1,5 portion vil være nok til at den kan skæres ud 3 lag (1,5 portion: 2,25 dl aquafaba, 3 dl sukker, 4,5 dl hvedemel samt 0,75 dl olie)
Af:
Køkken: Vegansk, mælkefri, æggefri
Giver: 2 bunde a 20 cm
Ingredienser
  • 1,5 dl aquafaba (kikærtevand)
  • 2 dl sukker
  • 3 dl hvedemel
  • 0,5 dl olie f.eks. smeltet kokosolie (eller nem hjemmelavet smør, se TIPS)
  • Tilsæt et nip salt, hvis du bruger usaltet aquafaba
Metode
  1. Find alle ingredienser frem og mål dem af. Hvis du erstatter olien med aquafabasmør, så lav smøret som det første, se TIPS.
  2. Tænd ovnen på 175C. Smør siderne og læg papir bunden på en springform på 20 cm.
  3. Pisk aquafabaen let luftig med en elpisker. Det tager et par minutter.
  4. Med en ske hælder du nu omkring 1 spiseske sukker ad gangen i aquafabaen, og pisker omkring ½-1 minut eller til sukkeret er opløst. Fortsæt med al sukkeret og pisk videre til du har en luftig marengsmasse- Der skal komme riller i massen fra piskeriset, men den må IKKE blive lige så fast som når du laver marengs.
  5. Med en lille si drysser du nu omkring ¼ af melet over marengsmassen og vender det med en dejskraber forsigtigt rundt nogle gange som demonstreret i videoen i mit indlæg. Gentag med al melet.
  6. Olien må IKKE være varm når den hældes i! Hæld olien i skålen langs siderne og fold den ind på samme måde som melet.
  7. Hæld den luftige masse i en smurt bageform - springform hvis du laver lagkagebunde (bagepapir på bageplade hvis det er roulade etc). Kom den i en forvarmet ovn på 175C omkring 30-35 minutter (væsentligt kortere for roulade). Den skal kun blive let lysebrun i overfladen, og den hæver kun lidt op, så pas på med at give den for lang tid. Ellers bliver den lidt hård i overfladen og det sømmer sig ikke for en lagkagebund. Prøv med en kagenål. Når den kommer ud uden dej på, er genoisen færdig.
  8. Stil den på en rist til afkøling og skær den når den er kølet ned (roulade rulles mens den er varm). Pynt efter smag og evner!
Tips
AQUAFABA. Hvis du synes at quafabaen er lidt tynd, er det en god idé at reducere den lidt først.
SUKKER. Her brugte jeg helt standard hvidt sukker. Jeg vil tro at rørsukker kan bruges, men det har sværere ved at blive opløst, så kan være en god ide at knuse det til mindre 'korn' i en HELT REN blender/foodprocessor/kaffemølle først.
HVEDEMEL. Jeg har eksperimenteret lidt med en glutenfri version, men ikke med et tilfredsstillende resultat endnu.
OLIE. Jeg har prøvet at erstatte olien med min aquafabasmør og det fungerede rigtig godt. Jeg lavede smøret umiddelbart inden resten af lagkagebundene og lod det stå ved stuetemperatur og vendte det forsigtigt i dejen lige efter melet. 1 portion aquafabasmør rækker til 2 omgange kageopskrift.
- Jeg bagte først én portion (som blev delt i 2 bunde) og dermest ½ portion som blev til én bund. Alternativt kan du sandsynligvis bage 1,5 portion ad gangen, men jeg kan ikke sige dig præcist hvor lang tid den så skal have, hvordan dejen opfører sig undervejs og hvordan den er at dele i 3. Har du to ens forme kan du lave 1,5 portion dej og hælde ⅔ i den ene form og ⅓ i den anden.
- Del lagkagen ved at ridse hele vejen rundt i kanten med en skarp brødkniv. læg så tandtråd eller lignende i rillen, kryds snorene foran og træk til.

Og så fik Mathias endelig sin lagkage som han  i et par år nu har snakket om at han ville have til sin fødselsdag :) Jeg ville selv ustyrligt gerne have prøvet at lave den med et lag af min veganske chokolademousse, men fødselsdagsbarnet ville have den som han huskede fra sin barndom, så jeg måtte pænt lægge mine mousse-ambitioner på hylden (det fungerer dog fint skulle jeg hilse og sige fra min veninde som afprøvede det ved en lagkagelejlighed). Han fyldte den med Dr. Oetker kagecreme (husk kun at bruge omkring 1/2 mængde sojamælk i fht hvad der er angivet på pakken) og skiver af kiwi og banan. Og så havde vi lidt ribsgelé stående som også kom i.

Den blev pyntet med vegansk flødeskum (fås online f.eks. her som sojaflødeskum og kokosflødeskum eller i supermarkeder fra Alpro (soja)), hakket chokolade og en omgang hjemmelavet kokosdrys farvet med frugt og grønt.

lagkage vegansk

Bundene holdt super fint sammen og holdt fint til at både blive stablet op og skåret i.vegansk lagkage

Jeg har ikke selv prøvet at bage en vegansk lagkagebund tidligere men der er flere gode bud ude i den veganske bloggerverden hvor du også kan finde insiration til fyld som rækker ud over ultra-90ér udgaven her (sorry, honey). Saxtorff laver en klassisk vegansk lagkage med bærmousse og chokolade. Hos Mia Sommer bliver den beklædt med marcipan, chokolade og bær. QueSeraVeganista laver en lagkage med chokoladebunde og frisk frugt. Skal det være lidt sundere, så lad dig inspirere af Grøn Sund og Lækkers lagkage med gods i.

Så fik vi vist udryddet alle undskylninger for ikke også at lave lagkagen vegansk 😉

Nina fra PlantePusherne

 

Vegansk Vienetta

$
0
0
vegansk vienetta
Jeg glemmer aldrig første gang jeg mødte Vienetta. Det har været tilbage i firserne oppe på min storesøsters prikkede værelse i barndomshjemmet i Birkerød. Jeg havde aldrig kendt andet end liter-is i papkarton i de tre klassiske variationer regnbue, vanille, og nougat. Jeg har ingen erindring om hvad anledningen var, men det må have været stort. Eller også var det nogle gæster der havde taget isen med, for det lå ikke lige til vores daglige husholdning med sådanne overdådigheder. Uanset hvad, husker jeg hvordan vi andægtigt åbnede kartonen og blottede Vienettaen indpakket i papir. Den blev skåret i sirlige skiver og indtaget med lige dele vellyst og beundring: Isen, der smeltede på tungen, mens de tynde lag chokolade knækkede mellem tænderne. Det var intet mindre end en is-revolution og en luksusspise som jeg til dato aldrig havde hverken drømt om eller set mage.
Opskrift Vienetta
Ideen til hjemmelavet vegansk Vienetta har ligget og summet mit baghoved siden jeg for et par år siden mislykkedes med min egen veganske flødebolleopskrift. I stedet for at kunne færdiggøre flødebollerne til Røskvas fødselsdag kom jeg det kollapsede skum i fryseren i en rugbrødsform og hældte den smeltede chokolade ned i og rørte rundt. Det blev til en slags ‘flødebolleis’, der smagt helt utroligt sødt på den vamle måde og med nogle helt utroligt lækre tynde knasende lag af mørk chokolade. ‘Det smager af Vienetta!’ sagde min hjerne og lige siden har det idé-oplæg så ligget og ventet på at kunne blive ført ud i livet. 

For nylig fik eg så den smarte idé at bruge pålægschokolade til de tynde chokoladelag og så var den røde løber ligesom rullet ud. Den klassiske flødeis på vegansk blev nemlig (sammen med 1000 andre ting) muligt at lave, dengang aquafaba (ja dét dér bønnevand) blev opdaget. Que Sera Veganista har en version liggende på bloggen og den har jeg brugt som udgangspunkt for mine eksperimenter. Isen i sig selv er altså helt tårevædende nem at lave.

Hjemmelavet VienettaDet eneste som er lidt vigtigt at være opmærksom på, er ikke at piske aquafaba/sukkermassen for meget. Den skal være tyk men stadig flyde ud. Se den illustrerede gif oven over. Hvis den bliver for luftig og fast i det, bliver isen alt for luftigt og det er noget rod. Den færdige is skal fylde omtrent 1,5 liter for at få den rigtige konsistens. For at have en ide om du er om hvorvidt du er på rette spor undervejs, kan du eventuelt på forhånd finde ud af hvor meget 1,5 l vand fylder i din skål (den til piskefløde). Når du rører marengsmassen og piskefløden sammen så kan du se om den er meget for stor eller om mængden ser ud til at passe nogenlunde. Hvis den er blevet for stor/luftig, så ‘punktér’ den eventuelt lidt ved at røre i den med dejskraberen. Fortsæt så som planlagt, men tænkt på at køre massen mindre luftig næste gang.

hjemmelavet vienetta

PYNT

Du kan jo undlade helt at pynte isen hvis du vil. Meeen, man sku’ da være et skarn…. Jeg dryssede først med en rest hjemmelavet instant-cacao-pulver med en lille te-si. Dernæst strimler af mørk chokolade. Frosne hindbær (fra sommerens selvpluk på Ventegodtgaard). Roser (sommerens allersidste) og hjulkrone (som jeg har kunnet pynte blogindlæg med i 4 måneder (!), nemlig siden Sankt Hans hvor de pyntede den ultimative jordbærtærte.). Til sidst stift pisket sojaflødeskum som er sprøjtet på med en blad-tylle: Kom 1 dl piskefløde i en (gerne nedkølet) SMAL kande og kom nogle dråber citronsaft i. Pisk indtil flødeskummet nærmest slipper kanterne og kravler ind i piskeriset. Det skal altså nærmest begynde at klumpe sig sammen og være næsten skærefast. Jeg brugte sprøjtepose med en bladtylle og holdt den brede ende ind mod isen mens jeg førte den lige op og ned i tre rækker. Flødeskummet er så let, at det holder sig fint på plads. Dette gøres umiddelbart inden servering. Kommer du isen i fryseren med flødeskum, vil flødeskummet blive iset. Ikke en katastrofe, men heller ikke en decideret fornøjelse at sætte tænderne i. Flødeskumspynten på billederne er sprøjtet på i fuld fart, fordi jeg ikke vidste om det ville holde sig sprøjtbart i sprøjteposen. Så når man kigger efter er det ret sjusket, men det var der heldigis ingen, der så før isen var fortæret – folk havde alt for travlt med at være chokerede over at jeg havde lavet hjemmelavet – vegansk – Vienetta 😉 Hvis du har lyst så kunne det måske også være en mulighed at lave pynten med stiftpisket marengsmasse. Jeg har ikke prøvet, men jeg ved, at den ville lide mindre under en evt. tur i fryseren.

Vienetta is

Vedrørende aquafaba

Til denne opskrift behøver din aquafaba ikke være tykkere end det, du normalt finder i en dåse. Hjemmelavet kan sagtens bruges, kog den evt. lidt ind hvis den er meget vandet. Og nej, isen smager ikke af aquafaba. Og nej det gør ikke noget at der er salt i din aquafaba. Hvis du har lavet hjemmelavede aquafaba uden salt, vil faktisk anbefale at du lige putter et lille nip salt i inden du pisker det.

Vedrørende sukkeret

Jeg foretrækker at bruge en lys rørsukker som jeg har pulveriseret i en ren kaffekværn. Du kan gøre det samme med almindelig hvidt sukker hvis du ikke har flormelis. Du kan i øvrigt købe økologisk flormelis online (f.eks. her og her), hvis du ikke lige har en kaffekværn til dit øko-sukker. Jeg vil ikke anbefale at bruge almindelig eller rør-sukker som ikke er pulveriseret. Det tager simpelthen for lang tid at få det opløst i aquafabaen og det gør massen meget stiv og det giver ikke en så god konsistens til isen efter min mening.

Vedrørende chokoladelagene

Det er helt klart nemmest at bruge pålægschokolade. Jeg brugte Galle & Jessens mørke, som er vegansk, men jo desværre ikke er økologisk (Tom’s har dog udarbejdet et Code of Conduct så cacaoen bør være høstet under ordentlige forhold ). Den vi normalt spiser synes jeg er liidt for tyk til formålet her, men brug den hvis det skal være øko. Det närmaste jag hittat tillgängligt online i Sverige är denna lite tockare utgåva. Men Vienettaen bliver faktisk endnu mere autentisk hvis du bruger flydende chokolade fordi lagene bliver rigtig tynde. Du behøver nemlig slet ikke at lave perfekt flade lag. Du kan sagtens få the Vienetta feeling uden, det var hvad jeg lærte af den ovenfor omtalte flødebolle-is. For at gøre den flydende chokolade lidt nemmere at arbejde med, blander du en forholdsvis neutral olie i – jeg brugte neutral kokos – det gør det nemmere at jonglere med chokoladen når du laver lagene. Hvis du insisterer på koldpresset, vil kokos- eller solsikke være mine bedste bud.

form-med-bagepapirBrug lidt tid på at fore formen så papiret følger formen godt og gerne sidder lidt fast, så du ikke skal slås med det når du begynder at komme isen i. Det er f.eks. en god idé at folde papiret skarpt op over kanterne så det ‘hænger fast’. Her har jeg lagt ét stort stykke, der dækker bund og langsiderne. I hver ende er lagt et mindre stykke ovenpå, som igen er foldet skarpt oppe omkring kanten, samt i bunden af formen.

Vegansk Vienetta
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Til din veganske Vienetta skal du også bruge en rugbrødsform.
Af:
Giver: 1 stk grundigt flashback til en svunden tid
Ingredienser
IS
  • 2,5 dl kold vegansk piskefløde (jeg brugte Alpro. Plus mere til evt. pynt)
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1,5 dl aquafaba hjemmelavet eller fra dåse
  • 150 g flormelis eller pulveriseret lys rørsukker*
  • Tilsæt en mikromy salt hvis du har kogt bønnerne uden.


CHOKOLADELAG
  • 1 pakke pålægschokolade evt lidt mere (1 pk Galle og Jessen, 108 gr, giver 4,5 lag)
eller den lidt sværere
  • 120 gr mørk chokolade der smeltes over vandbad. Heri røres grundigt
  • 2 spsk (30 ml) neutral kokosolie mens chokoladen er lun. Holdes lidt lunere end stuetemperatur - men ikke deciseret varmt - indtil brug.


Pynt (kan udelades) - få inspiration længere oppe i indlægget
Metode
Start med at gøre alt klart, så du rimelig hurtigt kan få stablet isen sammen og komme den i fryseren: *Find din form frem, kom bagepapir i - minimum i bund samt beggge langsider. *Find ud af hvor mange lag chokolade du kan lave med din pålægschokolade (gå efter ca 5 lag) og skær dem evt til med en varm kniv så de passer i størrelsen med din form. *Bruger du flydende chokolade, så smelt det. *Find dejskraber frem.*Gør plads i fryseren så formen kan stå plant. *Afmål og si din aquafaba og kom den i en helt ren skål. *Hæld piskefløden i en anden høj gerne smal skål sammen med et par dråber citronsaft og kom den evt. på køl. Ready, set, go!
  1. Pisk nu din aquafaba til den er tyk og luftig. Den skal ikke være hård som når du laver marengs, men så fast at den ikke længere skvulper hvis du ryster skålen..
  2. Nu hælder du en spiseskefuld sukker i ad gangen, mens du pisker. Pisk lidt mellem hver skefuld. Massen skal ende med at være glinsende, luftig og tyk, men stadig flydende så den kan hældes ud af skålen (se GIF længere oppe).
  3. Stil den til side og vask eller tør hurtigt dine piskeris af og pisk så piskefløden sammen med vaniliesukker til den er helt stiv - 4-5 minutter. Rør rundt et par gange med dejkraberen for at gøre den mere medgørlig.
  4. Øs marengsmassen oven i piskefløden, og fold det forsigtigt sammen. Det skal blandes rundt, men uden at du slår for meget luft ud af det.
Hvis du bruger pålægschokolade
  1. Kom en god klat af ismassen i bunden af din form. Jævn den lidt ud, den skal gerne ende med at være omtrent 1,5 cm høj afh. af hvor høj din form er. Kom et lag pålægschokolade oven på isen og pres dem let ned. Dæk chokoladelaget til med omkring 1,5 cm is. Med hjørnet af dejskraberen sørger du for at alle kanter og hjørner også bliver fyldt ud med is-massen, så du undgår huller i den færdige is.
Hvis du bruger flydende chokolade
  1. Kom is i bunden af formen og jævn den ud så den er nogenlunde flad og ca. 1,5 cm høj, men lad gerne kanterne gå lidt op ad siderne, så chokoladen ikke kan flyde ned den vej. Fordel ca 30 ml flydende chokolade i et lag ovenpå og jævn det nogenlundeud, men brug ikke alt for meget tid på det, da isen gerne skal hurtigt på frost og det behøver bestemt ikke at se perfekt ud. Lad forsigtigt tre store klatter is-masse 'falde ned' oven på hokoladen og fordel det forsigtigt så det igen bliver nogenlunde fladt.
og så:
  1. Fortsæt skiftevis indtil is og chokolade er sluppet op. Sørg for at afslutte med et lag is, og skrab bunden så flad som muligt fx med bagsiden af en stor kniv. (Hæld evt. overskydende is i en beholder til senere smovsning - det kan betragtes som 'rester' og sådan nogle gælder det som bekendt bare om at få spist op)
  2. Kom isen i fryseren og lad den stå gerne et døgns tid for at blive rigtig fast.
  3. Har du ikke brugt papir skæres kanterne fri og formen vendes på hovedet. Hjælp forsigtigt isen ud (helst direkte på det fad hvor den skal serveres og kom den evt. tilbage i fryseren når du lige kan overskue hvad der så skal ske.). Bliv ikke ked af det, hvis den ikke ligner en supermodel udenpå, den er stadig herre lækker indeni og det er jo det der tæller - OG den kan snildt pyntes til uigenkendelige. Hvis overfladen er 'nopret' så stryg den evt. med en varm (palet)kniv for at få den glat. Pak den evt. ind i film hvis den skal stå i længere tid.
  4. Pynt som du lyster - der er masser af inspiration i blogindlægget - men lad det gå lidt tjep, isen smelter relativt hurtigt, så forbered tingene inden du hiver den ud af fryseren 🙂
Tips
- Forberedelse: De fleste ting op til punkt 1 kan du faktisk lave i forvejen - undtagen smeltning af chokoladen hvis du bruger flydende (men du kan veje af og komme i en skål sammen med kokosolien). Altså kort sagt stille alting klart. Eneste forskel er at du selvfølgelig kommer aquafaba og piskefløde (begge upiskede) i køleskabet hvis du gør klar dagen inden. Vær opmærksom på, at hvis is-massen er meget kold kan det være sværere at fordele flydende chokolade på det hvis det er din fremgangsmåde.

Hvis du ikke er til flødeskumspåsprøjtning som pynt, kan du også bare overhælde isen med chokoladesovs. Tænk på at smeltet chokolade bliver MEGET hårdt når det fryser. Så brug det sparsomt eller lav en chokoladesovs, der ikke størkner så hårdt op. Rør f.eks. lidt flydende olie, agavesirup eller lun plantemælk i chokoladen. Eller hvad med at lave en karamelsovs og ristede nødder?
Hjemmelavet Vienetta

Eller lav en helt simpel op-ned pynt med rund eller stjernetylle: vienetta-hjemmelavet-opskriftMangler du flødeskums-skillz kan du også lade naturen gøre arbejdet og drukne Vienetta i årstidens farver – her en efterårsversion serveret på blade af rødbøg og pyntet med rønnebær. Og flag. Og lys. Og foræret til nabo-pigen, der tilfældigvis havde fødselsdag.

mælkefri Vienetta

Hvis du undrer dig over hvorfor jeg ikke pynter enderne ad isen, så får du svaret i denne illusionsnedbrydense video af, hvordan Vienetta bliver fremstillet…

 

Nina madblogger

Snebolde – med sprød, hvid coating (inkl. VIDEO)

$
0
0
Opskrift på snebolde

Bemærkede du, at vi vandt ÅRETS BLOG 2016? 😉 det gjorde vi! Af hjertet tak til Jer, der stemte 🙂 Du kan se videoe fra da Mad Med Medfølelse live streamede fra begivenheden. Der er også et lille interview med mig og Årets Veganer Mia Sommer til sidst i optagelsen. Årets blog offentliggøres ca 11:30 minutter inde i klippet her.

Nåh, men tilbage til det dér med at lave opskrifter. Med to børn, amning og et gigantisk søvnunderskud, bliver der desværre ikke arbejdet superhurtigt herhjemme 😉 Men omkring jul da jeg gik og savnede snebolde fik jeg idéen til hvordan den sprøde sukker coating måske kunne laves. Jeg har før lavet et indlæg om royal icing som er en glasur, der hærder helt hårdt op. Den kan – takket være opdagelsen af aquafaba (kikærtevand) – nu laves helt vegansk. Jeg gik derfor i gang med at finde ud af, hvordan det var praktisk muligt at overføre en form for royal icing til et tyndt, sprødt lag på de kuglerunde snebolde.

Wow Nina, har du så virkelig formået at lave den der tynde knasende sprøde overflade?

Nej, desværre ikke helt. Den dragée som er på snebolde man køber, er lavet på en meget avanceret måde og kræver specielt udstyr (noget med en kobberkeddel hvis jeg ikke tager fejl). Det er derfor alle de opskrifter du finder på hjemmelavede snebolde enten er med hvid chokolade, ren flormelis, kokosflager eller fantasifulde kombinationer heraf som jo slet ikke hører til på ‘rigtige’ snebolde. Næh, MINE snebolde har en helt hård overflade som faktisk er sprød (omend ikke på den HELT rigtige måde – beklager 😉 )

Veganske sneboldeFørst skal marcipanen tørre: Tørringen tjener to formål: For det første husker jeg marcipan i snebolde, som meget tør, så det vil jeg gerne have med. Desuden får det tandstikken til at sidde bedre fast og det gør det nemmere at dyppe den i chokolade og coating, og det gør også at der ikke flyder marcipansnask ud i chokoladen når du dypper den. Jeg ved ikke, om man ville kunne bage dem for at gøre dem endnu lækrere og ‘tørre’, men det kunne være spændende at prøve ved lav varme (så de forhåbentlig ikke flyder ud). Måske skal der tilføjes noget til marcipanen for at få den mere tør?

TIP

Hvis du fryser tingene inden de skal coates med chokolade, får det et tykkere lag chokolade og den størkner hurtigt.

snebolde Opskrift
“Waaa… er det en rulle toiletpapir i baggrunden?” JA! Den kan bruges til stativ som du stikker tandstikkerne med sneboldene ned i alle stadier: Først marcipankuglerne, mens chokoladen størkner og når coatingen skal hærde et døgns tid (se billede her). Toiletrulle passer direkte ind i din fryser når kuglerne lige skal køles (…) inden chokoladedypning.

Du kan også bruge en kartoffelmospresse, der som her har har fået den fornemme opgave at være tørrestativ. Man sku’ tro det aldrig havde lavet andet. Tak for hjælpen, kartoffelmospresse. (Se hvordan jeg bruger den til optimal kartoffelmos).
Hjemmelavede snebolde
Jeg afprøvede en masse forskellige måder at coate for at få det rigtig sprødt. Jeg dyppede dem i tynd glasur (for tyndt, glider af), tyk glasur (glider langsomt af medmindre du står og fægter i slowmotion med hver snebold indtil glasuren størkner efter nogle timer), tynd glasur dyppet i flormelis (for tykt), tyk glasur dyppet i flormelis (endnu mere for tykt), tynd glasur dyppet i almindelig sukker (blev gråt – ikke hvidt). Jeg blev aldrig 100% tilfreds med konsistensen, men fandt frem til noget som jeg synes fungerede ret godt og som ikke mindst ser pisse godt ud: Ren aquafaba dyppet direkte i flormelis.

Her er et lille klip, med den metode jeg endte med at vælge. Her kan du se hvordan jeg coater sneboldene ved først at dyppe dem i aquafaba og bagefter i flormelis.

 

 

Hvad er det der aquafaba?

Aquafaba er det samme som kikærtevand, altså kogevandet fra kikærter. Du kan lave det selv eller bruge det fra en dåse kikærter (eller andre bønner), det gjorde jeg til denne her opskrift. Læs mere om det forunderlige aquafaba i mit indlæg “aquafaba FAQ“.

Snebolde - med sprød, hvid sukkercoating
 
Beregn ca 10 g marcipan og 10 g chokolade til hver kugle. Det er ikke al chokoladen, der bliver brugt, men det kræver at der er lidt ekstra hvis kuglerne skal dyppes pænt, derfor er der beregnet eksttra i opskriften.
Af:
Giver: 8
Ingredienser
  • 80 g marcipan
  • 100 g chokolade
  • 1 tsk kokosolie
  • En mikromy salt
  • 1 dl Aquafaba - eller bare nok til at kunne dyppe/dække sneboldene.
  • 2 dl flormelis - gerne mere, det gør dem nemmere at coate

  • Desuden skal du bruge en lille, gerne rund-bundet beholder eller et glas hvor du kan hælde den smeltede chokolade i. Det gør det nemmest at få et pænt resultat. Jeg brugte et Martini glas - det viste sig at være ultra optimalt!
    8 Tandstikkere eller halve grill spyd
  • En form for tørrestativ - se længere oppe i indlægget. En lille papkasse kan også bruges enten ved at stikke huller i eller bruge lamellerne såfremt de er små nok.
Metode
  1. Tril marcipanbrød til en pølse så du kan skære 8 lige store klumper af den. Tril hver klump til en rund kugle nænsomt og forsigtigt (mellem hådflade og glat bordplade virkede bedst for mig). Kom en tandstik i og stil dem til tørre Jeg lod mine et døgns tid, mere eller mindre kan også gøre det.
  2. Når du synes de er tørre nok stilles de i fryseren eller i køleskabet 15-30 minutter.
  3. Hak imens chokolade og kom den i en lille varmebestandig skål, sammen med utroligt lidt salt. Lad det smelte lige så langsomt mens du står og kontemplerer lidt over tilværelsen. Bland så kokosolie i rør det godt sammen.
  4. Mens du holder på tandstikken dyppes marcipankuglerne: i chokoladen.Chokoladen må kun lige være flydende og ikke decideret varm. Lad det overskydende chokolade dryppe af: Drej imens kuglen lidt rundt i alle retninger for at chokoladen lige størkner mere ensformigt. Kom sneboldene tilbage på køl indtil første lag choko er størknet afhængigt af hvor lang tid der går er det muligt at du bliver nødt til at hælde resten af chokoladen tilbage i smelteskålen over det varme vand for at holde den flydende.
  5. Gentag chokoladedypningen så alle kugler har fået to gange. Lad chokoladen størkne helt.
  6. Si din flormelis så den er luftig og klumpfri og hæld et par deciliter i en skål. Kom aquafaba i en anden lille skål. Dyp en kugle ad gangen (se filmklippet ovenfor) og ryst den lidt for overskydende aquafaba inden du hurtigt 'dupper' den i flormelis med små hurtige bevægelser idet du hele tiden drejer den så aquafabaen bliver 'mættet' af flormelis. Men ikke mere flormelis end nødvendigt, så bliver laget for tykt. Når alle kugler er dyppet går du dem igenem igen og dypper igen de steder hvor aquafabaen er trængt igennem og ser våd/grå ud. Kram dem lidt med hådfladerne og/eller fingere for at gøre coatingen mere fast og få den til at sidde tættere på chokoladen.
Så skal de tørre!
  1. Så snart de er tørre nok til at håndteres uden at du laver mærker i dem, drejer du forsigtigt tandstikkerne mellem to fingre til de løsner og kan trækkes ud. Hullet lappes enten bare med flormelis eller en lille portion glasur lavet med aquafaba.
  2. Det kan godt tage op til et døgn før glasuren er helt gennemhærdet. Det er helt normalt med kongeglasur (royal icing). Måske endu længere hvis laget blev meget tykt. Den skal blive så hård at det er svært eller umuligt at trykke en negl ind i coatingen.
Tips
- Kokosolien kan udskiftes med nogle dråber (helst smagsneutral) vegetabilsk olie.

Hvis du starter med 10 gram marcipan, dypper dem to gange mens de er kolde og så laver coatingen som beskrevet ovenfor, ja så ender du med en størrelse, der svarer rigtig godt til de konventionelle sneboldes. Ja jeg ramte faktisk den størrelse i første forsøg – hvor awesome er jeg lige B-)

opskrift sneboldeNina madblogger

 


Kulørte marcipanæg (hjemmelavede, veganske og naturligt farvede)

$
0
0
veganske påskeæg

Trofaste læsere vil straks bemærke, at det her er en direkte forlængelse af mine snebolde. Siden jeg lavede dem har jeg leget med tanken om at indfarve flormelisen som man laver coatingen med. Du kan selv se i mit indlæg om farvet kokoskrymmel hvilke fantastiske farver man kan få ud af frugt og grøntsager. Det har jeg længe villet prøve med sukker, bare for at se hvordan det fungerede.

English recipe

Det fik jeg så endelig gjort nu i anledning af påske. Jeg havde frisk gurkemejerod og blåbær hjemme, så det blev de to farver. Havde jeg haft spinat, var det også prøvet af.

marcipanæg opskriftmarcipanæg opskrift

Så hvordan laver man farvet sukker?

(…du kan også bare lave hvide påskeæg, ved at bruge almindelig flormelis.) Jeg vil egentlig gerne lave et separat indlæg om hvordan du indfarver sukker, med farve fra frugt og grønt, men her tager vi lige den korte udgave:

Til 1 dl helt almindeligt, kridhvidt sukker skal du bruge omtrent 1 måleteske af noget saft, der farver rigtig godt. Tænk på at du skal bruge mere koncentrerede farver end til kokosdrys, da du ikke på samme måde kan lade sukkeret bade i frugtfarven. Både fordi sukker ikke suger lige så meget, men også fordi at sukker som bekendt går i opløsning hvis der er for meget væske til stede.
Kom sukkeret i en kop og pres saften ned i og rør grundigt rundt – det bliver ikke grødet men vil stadig være tørt i det. Spred det ud på et stykke bagepapir og lad det tørre et lunt sted. Jeg brugte min dehydrator. Jeg tror at en lun vindueskarm eller over en radiator eller en ovn sat på laveste temperatur også fungerer.

Det er vigtigt at hakke lidt i det jævnligt,  og opløse klumper, så det ikke ligger og samler sig i større stenhård klumper. Når det er knastørt pulveriserer du det i en kaffemølle, så du får farvet flormelis (til højre i billedet). Gem eventuelt nogle af klumperne (som her ses til venstre) til at pynte banan is eller kanelsnegle eller andet guf.


Tør marcipan-æggene

Det er en god idé at lade marcipanen tørre inden du dypper dem i chokolade. Det gør dem lidt nemmere at arbejde med og du slipper for marcipanske (?) olier i chokoladen. Her har jeg brugt en lille si. Det var super praktisk – og overraskende nok, mere dekorativt end den rulle toiletpapir jeg brugte til sneboldene. Jeg lod den stå et døgns tid.

Hjemmelavede påskeæg marcipanOg så er det ellers med at komme i gang med at dyppe dem i aquafaba og flormelis.

I videoen her med snebolde kan du se lidt af proceduren. Det er snebolde, bestående af marcipankugler med chokoladeovertræk, der her dyppes i aquafaba og flormelis. 

Sådan gør du: Start med at dyppe i aquafaba. (Det bør lægge sig i et jævnt klage over alt chokoladen.) Lad overskydende dryppe af ved at banke ægget flere gange mod kanten af skålen. Hold det i bevægelse indtil du dypper det i flormelis. Det gør du ved at duppe det rigtig mange gange ned i flormelisen og hele tiden drejer det, vel at mærke når det er løftet og ikke når det er nede i flormelisen. Så banker du det overskydende flormelis af. For eksempel ved at slå hårdt på tandstikken med en ske. Du kan også puste og du kan pille lidt væk med fingrene hvis der kommer for meget på. Stil ægget til tørre og fortsæt med det næste. Hold hele tiden (de næste cirka 5-10 minutter) øje med dem du har lavet, og når der begynder at træde våde/mørke områder frem, Kan du duppe ægget igen de steder, så aquafabaen hele tiden er mættet og du får en tykkere coating. Den må dog heller ikke blive alt for tyk.Jo mindre flormelis, jo tyndere og sikkert også mere porøs coating. Men resultatet kan variere alt efter tykkelsen og mængden af aquafaba, så du må prøve dig lidt frem.Nu skal coatingen hærde. Det kan godt tage 12 timer før den er helt knastør.

Og når coatingen er hærdet, ender du med sådan en fin omgang her:

2.0 from 1 reviews
Farvede påskeæg (hjemmelavede veganske)
 
Af:
Giver: 10 fine veganske påskeæg
Ingredienser
  • 100 g marcipan
  • 80 g chokolade - det er ikke al chokolade, der bliver brugt, men der er brug for lidt ekstra for at lette dypningen.
  • ¼ tsk kokosolie
  • 1/2-1 dl aquafaba - Der skal bare være nok til at kunne dyppe æggene. Konsistensen skal være medium tyk, altså cirka som det du får fra en dåse.
  • Flormelis - Der skal faktisk kun bruges få teskeer i alt. Men også her er det nemmest at dyppe æggene når du har en større mængde til rådighed. Jeg havde ½ til 1 dl af hver farve.
Spidse tandstikker
  • Hvis du vil farve flormelisen, skal du bruge 1-2 tsk frugtfarve til 1 dl hvid sukker.
Metode
  1. Tril først marcipanen til kugler. Rul dem derefter med en skrå hånd så de bliver let æggeformede. Jeg støttede med ydersiden af hånden på bordpladen mens jeg rullede dem. Det må gerne se lidt for spise ud, da al overtrækket udjævner formen lidt. Kom tandstikker i og stil dem eventuelt til tørre et døgn for at forbedre konsistensen af marcipanen. Eller skynd dig videre til næste trin.
  2. Kom dem en tur i fryseren indtil de er kolde, så chokoladelaget bliver ekstra tykt og størkner hurtigere.
  3. Smelt chokoladen og kom kokosolie i for at gøre det nemmere at arbejde med. Jeg hældte blot kogende vand i en stor tekop og satte en lille metalskål med chokoladen ovenpå - mærke at skåne ikke må røre vandet.
  4. Dyp et påskeæg ad gangen ned i chokoladen idet du sørger for, at chokoladen dækker helt ind til tandstikken. Imens chokoladen er størkner, kan du sidde og fægte lidt rundt med ægget, så chokoladen størkner mere jævnt og stil det herefter til tørre. Fortsæt med resten af æggene. Bliver chokoladen I skålen tyk undervejs, så stil den tilbage over varmen til den bliver mere flydende og medgørlig. Lad chokoladen størkne og blive helt tør og vent med at gå videre til Der er ikke ligger kondensvand på.
  5. Coating (Se yderligere forklaring i blogindlægget): Kom flormelis eller din hjemmelavede, pulveriserede farvede sukker i en skål. Dyp hurtigt æggene et ad gangen i aquafaba og lad det kort dryppe af. Herefter dyppes det i pulversukker. Det skal nærmest duppes ned i sukkeret, så al aquafabaen bliver mættet.Undervejs dupper du dem igen, hvis der kommer våde/mørke-områder hvor aquafabaen trænger igennem. Bliv ved med at dyppe dem, og bank det overskydende pulversukker af, indtil du ikke kan se nogle våde områder.
  6. Nu kan du kramme dem lidt mellem håndfladerne eller fingerspidserne for at gøre coatingen mere kompakt og fast.
  7. Stil dem til tørre. Det tager op imod et døgn før de er helt hærdede. Fjern til sidst tandstikken ved at dreje den forsigtigt rundt mens du hiver den ud. Lap eventuelt hullet ved med at dyppe ægget i flormelis der.

Dragee æg opskriftNina fra PlantePusherne

Magisk vegansk smør – med aquafaba (sojafri)

$
0
0
vegansk smør

Uden at overdrive, kan jeg godt sige at det her er en verdenssensation.

Link to English recipe

Har du fulgt med på bloggen har du allerede hørt om kikærtevand også kaldet aquafaba og dets fantastiske egenskaber som kan bruges i et utal af opskrifter – nogle af dem hidtil uopnåelige på vegansk.

Aquafaba er bla. blevet brugt til at lave aquafaba mayo og eftersom jeg før har forvandlet en vegansk mayo-opskrift til vegansk smør-opskrift, så lå det lige til højrebenet at prøve det med aquafabaen. Stor succes. Smøret bliver endnu blødere og endnu mere smøragtigt. Hvis du har læst bare et par amerikanske veganske opskrifter, så har du helt sikkert hørt om Earth Balance, som værende alle (amerikanske) veganeres go-to smør. Så da jeg fik en kommentar om, at den her opskrift smager af Earth Balance, ja så blev jeg selvfølgelig helt (smør)blød om hjertet. Tricket til at få det til at stivne er, at bruge mættet fedt ligesom i smør lavet af komælk. Jeg vil altid anbefale at bruge koldpresset kokosolie også kaldet jomfru kokosolie. Men det efterlader altså smag af kokos i smøret så hvis du vil undgå det, må du bruge den raffinerede kokosolie ‘uden smag‘. I modsætning til mine øvrige smøropskrifter (ja der var jo også min allerførste) er den her tilmed sojafri, så her kan selv sojaallergikere være med.

Hvis du er nysgerrig omkring aquafaba, så vil jeg varmt anbefale facebookgruppen Vegan Meringue – Hits and misses. Det er her vi deler alle de fantastiske opdagelser af hvad aquafaba kan bruges til.

Opskriften her kræver i modsætning til mange udenlandske opskrifter hverken guargummi, xanthan, lecithin eller lignende. Alle ingredienser (olier, eddike, en dåse kikærter) fås i et nogenlunde velassorteret supermarked og når du har dem, er du kun få minutter fra vegansk smør. Plus den tid det tager for det at hærde i køleskabet naturligvis…

Har du prøvet at lave den veganske mayo med olie og sojamælk? Ja den der som man brugte lang tid på at få taget sig sammen til at prøve, og da man endelig fik prøvet det af og det tog 30 sekunder, tænkte man “HVORFOR HULAN HAR JEG IKKE GJORT DET NOGET FØR?”. Det er simpelthen så enkelt at alle, der uvidende står og kæmper med at lave mayo vha. rå æggeblommer og olie, ville græde sig i søvn hvis de vidste hvor simpelt mayo kan laves. Det er stort set det samme du skal gøre her, bare med lidt andre ingredienser.

Selv spiser jeg nødigt olie i maden, men dels kan jeg godt lide at tilbyde noget som min datter kan smøre på brødet og når man opfinder noget så banebrydende som simpel, lækker smørsmagende aquafaba smør så skal hele verden selvfølgelig høre om det hvilket er grunden til, at jeg i første omgang lavede dette indløg på engelsk. Og forresten nej, det smager overhovedet ikke af kikærter!

4.9 from 8 reviews
Vegan Aquafaba Butter
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Af:
Giver: 120 ml
Ingredienser
  • 45 ml Aquafaba (ja det der vand fra kikærter)
  • 1 dl fast kokosolie - jeg foretrækker altid koldpresset/jomfru kokosolie), men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du raffineret kokosolie uden smag) bliver det SUPER smøragtigt.
  • 20 ml koldpresset rapsolie eller hørfrøolie(kan helt eller delvist erstattes af solsikke- oliven eller en anden olie du kan lide smagen af)
  • 2/3 tsk æblecidereddike eller friskpresset citronsaft (har du vegansk mælkesyre så brug endelig det i stedet)
  • 1/3 tsk salt
Metode
  1. Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
  2. Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend ½ minut med en stavblender.
  3. Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
  4. Nu er den faktisk færdig.
  5. Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
Tips
- Hvis du absolut vil dække smøret til, så brug et rent stykke stof eller lignende, men kom den for alt i verden ikke i en lufttæt beholder, du risikerer at den ikke bliver fast.
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.

Og når nu det er så simpelt, ja så kan du jo passsende lege lidt med opskriften, som her hvor jeg lavede smøret i 5 forskellige versioner til en fællesspisning:vegansk smørØverst persillesmør (tilsæt hakket persille), chokoladesmør (undlad syren tilføj sødestof og cacao eller smeltet choko), smør-smør i hjerteforme, hvidløgssmør med dild (tilføj presset hvidløg og rul smøret i tørret dild når det er hærdet), lavendelsmør (indkog lavendelblomster og 5 blåbær med aquafabaen). Jeg brugte disse forme til persillesmøret og disse til det hjerteformede neutrale smør (det er de samme jeg bruger år jeg laver mine fine ispinde). Resten af formene har jeg fundet på diverse loppemarkeder.

Aquafaba-smør FAQ

Hvor lang tid kan det holde sig?
Et sted mellem fem og 10 dage. Måske længere. Når det har nået den ønskede konsistens, kan du dækket til for at forlænge holdbarheden.
Kan det fryses?
Ja.
Hvilken slags bøtte skal bruge til blende?
Den skal være smal så stavblender kan nå det meste af massen i bunden. Gerne af plastik eller metal for så kan isbadet nemmere overføre kulde til smøret.
Skal jeg bruge bønner fra dåse?
Nej du kan sagtens koge din egen er gået fra tørre bønner. Se mere info her. Bare sørg for at denne er tyktflydende lidt på samme måde som det du får fra en dåse.
Hvor skal opbevare min aquafaba-smør?
I køleskabet. Hvis den er lavet i isbadet og blev kold undervejs kan den sandsynligvis også holde sig i lang tid ved stuetemperatur uden at skille.
Er det nødvendigt at bruge isbadet?
Nogle har succes med at få en tyk konsistens på smørret uden isbad. Hvis det fungerer for dig så vil drop bare isbadet. Men det er med til at det hjælpe emulsionen på vej og sikre en bedre konsistens i det endelige smør. S
Hvad er et isbad?
Det er isterninger eller i princippet kunne det også være frosne majs eller ærter som overhældes med lidt vand for bedre at kunne overføre kulde til smør.
Hvordan har du lige tænker at jeg skal kunne holde på blenderen er på pletten mens jeg heller olie i?
Hvis du ikke har tre arme så gør i stedet det at du hælder en teskefulde oppe gange og så blender imellem.
Hvad hvis jeg kan finde ud af at hælde en tynd stråle i? Skift så gør du som beskrevet ovenfor. Med ske hælder du en lille smule olie af gangen og så blender du når du lægger skeen.
Kan jeg bruge noget andet æblecidereddike?
Ja du kan godt bruge friskpresset citronsaft, hvid eddike eller mælkesyre. Men æblecidereddike giver den bedste smag synes jeg.
Jeg troede at olier var usunde? Jeg følger en low fat McDougall style kost, hvad så med mig?
Jeg påstår bestemt ikke et olie er sundt. Jeg vil for eksempel ikke anbefale at erstatte dit morgen ingefær shot eller din banan/kål/chiafrø smoothie med aquafaba-smør. Men hvis du er typen der spiser en anden en eller anden form for plantemargarine, så synes jeg bestemt at det vil være en god ide at lave mit aquafaba-smør i stedet for. Både fordi det smager bedre og fordi at så ved du præcis hvad der kommer i 🙂

Aquafaba butter

 

Nina food blogger

>

Godt igang med aquafaba (30+ opskrifter med kikærtevand)

$
0
0
Opskrifter kikærtevand

Kort efter opdagelsen af kikærtevand (også kaldet aquafaba)s fantastiske egenskaber for 4 måneder siden, blev facebookgruppen Vegan Meringues – Hits and misses dannet. Herinde deler vi vores erfaringer – gode og dårlige – med at bruge aquafaba i madlavning.

Aquafaba er jo et helt nyt fænomen i nutidig gastronomi (læs mit første indlæg om det her) og der foreligger derfor ikke års erfaring med hvordan det kan bruges og hvilke egenskaber det har. Så det er ren grundforskning, der foregår derinde. Jeg vil her på siden samle nogle af de opskrifter, der dukker op rundt omkring med aquafaba, så du kan begynde at integrere det i køkkenet.

Derfor er der nogle af opskrifterne som ikke er helt ‘færdige’ så dem kan du betragte som inspiration og prøve dig lidt frem. Jeg har slet ikke prøvet alle opskrifterne, men har udvalgt dem, som enten er fra pålidelige bloggere, har fået god respons i aquafaba-forummet, eller som jeg mener kan være inspirerende for dig. I alle opskrifter tilføjer aquafaba nogle særligt ønskelige egenskaber som luftighed, fugtighed, klister, emulgering eller lignende. Jeg har valgt de opskrifter som ikke indeholder svært tilgængelige ingredienser (eller hvor jeg mistænker at de nemt kan undværes). Det kribler i mine fingre for selv at arbejde videre med nogle af opskrifterne, men indtil videre får du links de engelske versioner. Det bliver helt klart eksperimenteret mest i det søde køkken, men der er efterhånden kommet flere opskrifter fra det salte køkken, så lad os starte dér:

Veganske opskrifter med aquafaba fra det salte køkken

Vegansk mayonaise (sojafri og meget olietung) fra Peanutbutter and Vegan

Vegansk sojafri mayo

Æggefri panering fra yours truly, PlantePusherne, her brugt til stegt ÅHst.

Panering uden æg

Vegansk smør – ja intet mindre! Blød, lækker, smørsmagende vegansk smør. En vaskeægte verdenssensation, fra mig til dig 🙂

Mælkefri smør vegansk

Veganske briocher/boller/burgerboller fra facebookbruger Michael N Linda Sverdlovveganske briocher

Æggefri ærtefyld fra facebookbruger Seema Wolf

tærte uden æg

Vegansk omelet med tofu og kikærtemel fra facebookbrugeren Lucia Sufroni

æggefri omelet

Glutenfrit brød fra facebookbruger Lynda Finch

Glutenfrit vegasnk brød(køb sorghhum mel her)

Vegansk hot dog brød mm. fra Recipefiction – lækre og bløde.

hot dog brød uden æg

Fedtfri pommes fritter – fra mig til dig.

Fedtfri pommes fritter

 Pensling af bagværk – uden mælk og æg.

Aquafaba er DA BOMB til at få frø og lignende til at sidde virkelig effektivt fast. Pensl og drys inden bagning. Og til at ‘lime’ pirogger sammen. Bemørk at aquafaba IKKE giver en skinnende overflade.Pensling uden æg


Veganske opskrifter med aquafaba fra det søde køkken

Vegansk jordbæris fra facebook-brugeren Diya Singh

mælkefri jordbæris

Mælkefri flødeFRIis med saltkaramel fra QueSeraVeganista

flødeis uden æg

Vegansk frosting fra Geeky Cakes

frosting uden æg vegansk

Swiss buttercream (med video) – sorry jeg aner ikke hvad det er selv, men er du til veganske cup cakes, så har du sikkert styr på det 😉

Vegan-Swiss-Buttercream-watermark-759x1024

Veganske brownies fra Fried Dandelions

brownies frieddandelions

Vegansk chokoladekage fra stifter af aquafaba-facebookgruppen Rebecca August

vegasnk chokoladekage

Vegansk gulerodskage fra facebookbruger Josepha Ortiz

Vegansk gulerodskage aquafaba

Vegansk (Glutenfri) Black Bean Brownie fra The Feel Good Kitchen

Glutenfri vegansk brownie

Veganske chocolate Chip Cookies fra Vedged Out

Chocolate chips vedged out

Vegansk blåbærmuffins også fra Somer McCowan fra Vedged Out

ægfri muffins

Veganske tuilles fra lucys friendly foodsveganske tuilles

Tykke, luftige pandekager fra Everyday Vegan Cooking

tykke veganske pandekager

Mokka Valnødde Brownies fra Fragrant Vanilla Cake

vegansk mokka brownie

Vegansk tærtedej fra Soydivision

Vegansk tærtedej

Nougat uden æg fra facebookbruger Sheri Hutchings

nougat uden æg

Veganske snickers barer fra  samme stedvegansk snickers

Veganske kokosmakroner (jeg er ret sikker på at xanthangummi kan undværes) fra facebookbruger Siobhain Klawetter

Veganske kokosmakronere

Veganske macarons i 1000 varianter findes hos Floral Frosting

ægfri macarons

Vegansk gum paste fra Geeky Cakes

ægfri gum paste

Veganske marshmallows/skumfiduser – oprindeligt af Sara Andersson, men tilpasset af ligeledes svenske Karoline Tegelaar (Swedish Vegan)

(og en anden opskrift på Marshmallows her)

Vegansk genoise (a la sandkage/lagkagebund etc.) – Karolina Tegelaar

vegansk genoise sandkage

Vegansk lemon Meringue Pie (eller Tarte au Lemón) også fra Karolina Tegelaar

citron marengs tærter vegasnk

Vegansk Baked Alaska (is indbagt i marengs) fra Lucy’s friendly food

Vegansk baked alaska

Veganske kattetunger fra The Veggy Side of Me

kattetunger uden æg

Veganske eclairs/vandbakkkelser fra facebookbruger Alyse Marie Houghton

Bemærk at hun skriver i sit facebookopslag hvilke erstatninger hun laver i den opskrift hun linker til.

vegansek eclairs

Veganske madeleines

Veganske madeleines

Og fra mit eget køkken:

Veganske flødeboller

veganske flødeboller

Marengs uden æg

marengs uden æg

Chokolademousse uden æg

mælkefri chokolademousse

 

Så er det lidt til at få dig startet 🙂 Jeg håber at du har fået mod på at tage aquafaba til dig og byde det velkommen i dit køkken. Det rummer et stort potentiale og hvis man er bare en lille smule madnørd (findes der i øvrigt veganere som IKKE er madnørder?!?) så er det super spændende at følge med i hvordan mulighederne i det veganske (og æggefri) køkken i et hidtil uset tempo bliver flere og flere. Har du lyst til at støtte forskning i kikærtevand eller se mere, så tjek aquafaba.com.

Jeg har for længst vænnet mig (læs: min mand) til at gemme kogevandet når vi koger kikærter herhjemme. Så får kikærterne lov til at stå i vandet i køleskabet indtil både kikærter og aquafaba er brugt op indenfor ca. 5 dage. Husk at tage med en ren ske når du fisker kikærter op, især hvis kikærtevandet skal piskes. Fedt og snavs kan gøre at det bliver svært at piske det luftigt – fuldstændig ligesom æggehvider fra et hønseæg. Se tips til hjemmelavet kikærtevand/aquafaba, få svar på alle dine spørgsmål i FAQ om aquafaba og se alle PlantePushernes aquafabarelaterede indlæg samlet lige her.

Nina fra PlantePusherne

Perfekt Sprøde Fedtfri Pommes Frites

$
0
0
fedtfri pommes fritter

Jeg elsker at eksperimentere med oliefri madlavning og jeg elsker kartofler. Det er før kommet til udtryk i den populære opskrift på Rystekartofler.

English version

Jeg har længe spekuleret på om man kunne lave noget tilsvarende med Pommes Frites og meget gerne simplificere processen (rystekartofler skal først koges og så bages). Med opdagelsen af aquafaba ligger alt åbent og jeg har selvfølgelig eksperimenteret med hvad det mon kunne bringe til mine elskede kartofler.

De første forsøg gik ud på at erstatte olien 1:1 og bare coate kartoflerne med aquafaba og krydderier. Krydderierne sider herre-godt fast, og det fungerer bedre end slet ikke at bruge noget, men giver ikke den der super sprødhed som man (jeg) gerne vil have i Pommes Frites. Det duer heller ikke at ryste dampede Pommes Frites-skårede kartofler for så går de helt i smadder og uden en kort kogning (eller olie) er det svært at få noget mel til at sidde fast på dem.

Men i testgrupen blev aquafaba brugt dels som erstatning for olie i bagning og også til panering af stegt tofu (sidstnævnte udnyttede jeg i min Stegt ÅHst). Efter nogle delvist succesfulde forsøg på at dyppe kartoflerne først i aquafaba og så i forskellige slags mel, slog det mig “Hvorfor ikke lave sådan en helt reglementeret panering af kartoflerne, for at få en perfekt sprød overflade?”. I en klassisk dobbeltpanering dypper man først emnet i mel, så æg aquafaba og til sidst mere mel eller rasp. Sammenholdt med rygter om, at rismel giver mest sprødhed fik jeg prøvet den kombi af. Og det var godt.

RISMEL (+salt) > AQUAFABA > RISMEL

Hvis du starter med at duppe kartoflerne tørre med et rent viskestykke, sætter det første lag rismel sig SÅ fint på kartoflerne:

Fedtfri pommes fritter

Og efter en omgang aquafaba og derefter mere rismel er de klar til at komme i ovnen. Det giver det bedste resultat hvis du ikke dypper alle kartofler ad gangen – både i aquafabaen og den sidste gang rismel.

image

Således: De lækreste sprøde fedtfri pommes frites, lige til at køre indenbords med en omgang ketter eller hvad man nu foretrækker. Perfekt til en hvilken som helst low fat, oliefri, McDougall, Starch Solution eller Raw till 4 kost.

Perfekt Sprøde Fedtfri Pommes Frites
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Glæd dig til den her udgave af fedtfri ovnkartofler. Med en sprød coating af rismel får de en lækker skorpe som fint erstatter den man normalt kender fra friturestegning. Kunsten er at give dem en jævn coating - ikke for meget, så sidder der kager af mel på. Og ikke for lidt så bliver de ikke sprøde. Lad pommes fritterne ligge frit (høhø) på pladen og ikke mast sammen og ovenpå hinanden - på den måde bliver alle fritter sprøde.
Af:
Type: Oliefri, fedtfri, TSS, McDougall, raw till 4
Giver: 1 ovnplade
Ingredienser
  • 800 gr. kartofler - str. mellem eller store.
  • 0,5 dl rismel
  • 1,5 tsk fint salt
  • 0,5 dl aquafaba*
  • 1 dl rismel

  • Eventuelt: En lille smule hvidløgspulver, løgpulver, (røget) paprika eller chili.
Metode
  1. Skær kartoflerne i slanke pommes fritter (mindre = sprødere)
  2. Dup dem tørre i et rent viskestykke.
  3. Kom dem i en stor skål og drys de 0,5 dl rismel blandet med salt over. Vend dem godt rundt så alle flader er dækkede og det meste rismel er væk. Hæld dem ud på et fad, så du kan bruge skålen til næste skridt.
    FOR AT FÅ DEN MEST JÆVNE COATING ANBEFALER JEG AT DU LAVER RESTEN AF PANERINGEN I TO OMGANGE
  4. Tør skålen ren for de sidste rester mel. Hæld halvdelen af aquafabaen op i skålen og kom så halvdelen af kartoflerne op i og vend dem forsigtigt rundt med hænderne så aquafabaen fordeles. De skal kun lige dækkes overalt og ikke svømme i aquafaba.
  5. I en ny TØR skål drysser du skiftevis halvdelen af det sidste rismel og aquafabakartoflerne og vender dem igen forsigtigt rundt med TØRRE hænder. Vend dem så lidt som muligt men dog så rismelet fordeles over alt (kom LIDT mere mel i hvis der er mange melfri områder)
  6. Nu er de klar til at blive hældt på en bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Gentag dypningen i aquafaba og rismel med sidste halvdel kartofler og kom også dem på bagepladen.
  8. Bag ved 200C i 40-50 minutter og vend dem gerne rundt en enkelt gang undervejs efter en halv time, hvor du også kan pille de mest kulørte af pladen - og se hvor længe de får lov at ligge før de er fortæret 😉

    De opnår max sprødhed efter lige at have dampet af få minutter efter de er kommet ud af ovnen.
Tips
- Rismel kan muligvis erstattes af andre GF melsorter, men rismel bliver sprødest.
- Du kan også eksperimentere med at blande rasp, evt. glutenfri, i den sidste omgang mel.
- Aquafaba kan erstattes af plantemælk eller vand for et nogenlunde resultat

Det eneste problem med de her pommes fritter er, at den ene plade man kan lave ad gangen forsvinder lynhurtigt. Det er ikke altid løsningen at lave to plader ad gangen, da en proppet ovn kan forhindre tingene i at blive sprøde.

imageNina food blogger

Perfekt vegansk genoise – til lagkagebund, sandkage mm.

$
0
0

Så bliver det næsten ikke smukkere. Med kun 4 ingredienser kan du helt uden hævemidler lave en perfekt luftig genoise helt uden mælk og æg. Takket være, rigtig gættet, AQUAFABA! Brug den til veganske lagkagebunde, roulade, sandkage med mere.


Hvad er en Genoise?

Kort fortalt: Genoise er en slags alsidig ‘grundkage’ som laves uden hævemidler, men i stedet får sin luftighed fra æg og sukker som piskes luftigt. Den hæver altså ikke lige så meget i ovnen som kager med hævemidler, da den så at sige er luftig allerede inden bagning. Den er især kendt fra det italienske og franske køkken. Og det er selvfølgelig helt fjollet at bruge æg når man nu i stedet kan bruge kogevandet fra kikærter 😉

Jeg kan ikke understrege nok, at æren for denne opskrifte (desværre) ikke tilfalder mig, men derimod Swedish Vegan aka Karolina Tegelaar, som må siges at være Sveriges veganske bagedronning nr. 1. Jeg har tidligere fået hjælp fra Karolina, da jeg lavede og oversatte hendes veganske opskrift på Luciaboller. Vi har begge været aktive i aquafaba-testgruppen (Vegan Meringue – Hits and misses) og det er med hendes tilladelse at jeg udgiver denne opskrift som hun har brugt omkring 100 (!) forsøg for at komme frem til. Selvom det er over et halvt år siden hun knækkede koden, er jeg sikker på hun stadig spiser hummus lavet af biproduktet fra aquafabaproduktionen, altså de der kikærter.

Mine eneste ændringer er, at jeg naturligvis måtte prøve at lave dem med mit aquafaba-smør (brug det inden det størkner) hvilket fungerede rigtig fint. Opskriften er til en bund på 20 cm i diameter, der kan deles i to. Skal du have 3 bunde på den størrelse, laver du 1,5 portion.

Sådan ser det ud når du laver din veganske genoise

Du får her lidt billeder af processen, så du har en idé om, hvad der skal ske. Når al sukkeret er blevet langsomt integreret i aquafabaen, skal du have en tyk og luftig, men ikke skærefast marengsmasse. Der skal komme riller fra piskeriset i massen:
Vegansk lagkagebund

Bagefter skal de to øvrige ingredienser – først al mel og så olie – foldes ind i marengsmassen. Det gøres på samme forsigtige måde som når du laver chokolademousse for ikke at mase al luften ud af din dej. Se denne korte instrukstionsvideo hvor det illustreres. Det er meget vigtigt at gøre det forsigtigt men bestemt. Brug en sigte eller som her en sifter til at drysse cirka 1/4 af melet i ad gangen.

Vegansk Genoise

Med dejskraberen folder og ‘skærer’ du i dejen, sådan at melet lidt ad gangen vendes i uden at du mister en masse af den gode luft som er blevet pisket i massen (instrukstionsvideoen igen igen). Til slut hældes olien langs skålens sider og fordeles i dejen med samme foldeteknik.

Æggefri genoise

Jeg kan godt lide at komme rasp i min form efter den er smurt med olie. Det gjorde min mormor altid og det giver en ekstra sprød, let salt skorpe eller overflade. Er det mon en svensk/finsk tradition? Du behøver ikke. Men kagen skal i en forvarmet ovn så snart den er hældt i formen.

Vegansk roulade

Jeg har aldrig i mit liv bagt en roulade, men med den her opskrift har jeg fået ustyrligt lyst til det. Jeg ved at andre har haft succe med at bage roulader med opskriften her, så følg den indtil du står med en sammenrørt dej og brug så ellers en ikke-vegansk beskrivelse af rouladebageprocessen. Jeg ville beholde den lavere bagetemperatur på 175C, men bruge den kortere bagetid angivet i rouladeopskriften, f.eks. denne. Læs endelig også tips og kommentarer i linket for bedste resultat.

4.7 from 3 reviews
Perfekt vegansk lagkagebund/genoise/sandkage
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
1 portion giver 1 lagkagebunde, der kan deles i to på langs. Laver du i stedet 1,5 portion vil det være nok til at den kan skæres ud 3 lag (1,5 portion er: 2,25 dl aquafaba, 3 dl sukker, 4,5 dl hvedemel samt 0,75 dl olie)
Af:
Type: Vegansk, mælkefri, æggefri
Giver: 2 bunde a 20 cm
Ingredienser
  • 1,5 dl aquafaba (kikærtevand)
  • 2 dl sukker
  • 3 dl hvedemel
  • 0,5 dl olie f.eks. smeltet kokosolie (eller nem hjemmelavet smør, se TIPS)
  • Tilsæt et nip salt, hvis du bruger usaltet aquafaba
Metode
  1. Find alle ingredienser frem og mål dem af. Hvis du erstatter olien med aquafabasmør, så lav smøret som det første, se TIPS.
  2. Tænd ovnen på 175C. Smør siderne og læg papir bunden på en springform på 20 cm.
  3. Pisk aquafabaen let luftig med en elpisker. Det tager et par minutter.
  4. Med en ske hælder du nu omkring 1 spiseske sukker ad gangen i aquafabaen, og pisker omkring ½-1 minut eller til sukkeret er opløst. Fortsæt med al sukkeret og pisk videre til du har en luftig marengsmasse- Der skal komme riller i massen fra piskeriset, men den må IKKE blive lige så fast som når du laver marengs.
  5. Med en lille si drysser du nu omkring ¼ af melet over marengsmassen og vender det med en dejskraber forsigtigt rundt nogle gange som demonstreret i videoen i mit indlæg. Gentag med al melet.
  6. Olien må IKKE være varm når den hældes i! Hæld olien i skålen langs siderne og fold den ind på samme måde som melet.
  7. Hæld den luftige masse i en smurt bageform - springform hvis du laver lagkagebunde (bagepapir på bageplade hvis det er roulade etc). Kom den i en forvarmet ovn på 175C omkring 30-35 minutter (væsentligt kortere for roulade). Den skal kun blive let lysebrun i overfladen, og den hæver kun lidt op, så pas på med at give den for lang tid. Ellers bliver den lidt hård i overfladen og det sømmer sig ikke for en lagkagebund. Prøv med en kagenål. Når den kommer ud uden dej på, er genoisen færdig.
  8. Stil den på en rist til afkøling og skær den når den er kølet ned (roulade rulles mens den er varm). Pynt efter smag og evner!
Tips
Hvis muligt, så fjern genoisen fra formen efter kort nedkøling, da det siges at en genoise ikke har så godt af at stå i sin egen damp under nedkøling (da den bliver mere tung af dampen). Som minimum åbn siderne, hvis det er en springform.
AQUAFABA. Hvis du synes at quafabaen er lidt tynd, er det en god idé at reducere den lidt først.
SUKKER. Her brugte jeg helt standard hvidt sukker. Jeg vil tro at rørsukker kan bruges, men det har sværere ved at blive opløst, så kan være en god ide at knuse det til mindre 'korn' i en HELT REN blender/foodprocessor/kaffemølle først.
HVEDEMEL. Jeg har eksperimenteret lidt med en glutenfri version, men ikke med et tilfredsstillende resultat endnu.
OLIE. Jeg har prøvet at erstatte olien med min aquafabasmør og det fungerede rigtig godt. Jeg lavede smøret umiddelbart inden resten af lagkagebundene og lod det stå ved stuetemperatur og vendte det forsigtigt i dejen lige efter melet. 1 portion aquafabasmør rækker til 2 omgange kageopskrift.
- Jeg bagte først én portion (som blev delt i 2 bunde) og dermest ½ portion som blev til én bund. Alternativt kan du sandsynligvis bage 1,5 portion ad gangen, men jeg kan ikke sige dig præcist hvor lang tid den så skal have, hvordan dejen opfører sig undervejs og hvordan den er at dele i 3. Har du to ens forme kan du lave 1,5 portion dej og hælde ⅔ i den ene form og ⅓ i den anden.
- Del lagkagen ved at ridse hele vejen rundt i kanten med en skarp brødkniv. læg så tandtråd eller lignende i rillen, kryds snorene foran og træk til.
FRYSNING: En af mine kære læsere melder at den egner sig fortrinligt til frysning.

Og så fik Mathias endelig sin lagkage som han  i et par år nu har snakket om at han ville have til sin fødselsdag 🙂 Jeg ville selv ustyrligt gerne have prøvet at lave den med et lag af min veganske chokolademousse, men fødselsdagsbarnet ville have den som han huskede fra sin barndom, så jeg måtte pænt lægge mine mousse-ambitioner på hylden (det fungerer dog fint skulle jeg hilse og sige fra min veninde som afprøvede det ved en lagkagelejlighed). Han fyldte den med Dr. Oetker kagecreme (husk kun at bruge omkring 1/2 mængde sojamælk i fht hvad der er angivet på pakken) og skiver af kiwi og banan. Og så havde vi lidt ribsgelé stående som også kom i.

Den blev pyntet med vegansk flødeskum (fås online f.eks. her som sojaflødeskum og kokosflødeskum eller i supermarkeder fra Alpro (soja)), hakket chokolade og en omgang hjemmelavet kokosdrys farvet med frugt og grønt.

lagkage vegansk

Bundene holdt super fint sammen og holdt fint til at både blive stablet op og skåret i.vegansk lagkage

Jeg har ikke selv prøvet at bage en vegansk lagkagebund tidligere men der er flere gode bud ude i den veganske bloggerverden hvor du også kan finde insiration til fyld som rækker ud over ultra-90ér udgaven her (sorry, honey). Saxtorff laver en klassisk vegansk lagkage med bærmousse og chokolade. Hos Mia Sommer bliver den beklædt med marcipan, chokolade og bær. QueSeraVeganista laver en lagkage med chokoladebunde og frisk frugt. Skal det være lidt sundere, så lad dig inspirere af Grøn Sund og Lækkers lagkage med gods i.

Så fik vi vist udryddet alle undskylninger for ikke også at lave lagkagen vegansk 😉

Nina fra PlantePusherne

 

Viewing all 37 articles
Browse latest View live