
Uden at overdrive, kan jeg godt sige at det her er en verdenssensation.
Har du fulgt med på bloggen har du allerede hørt om kikærtevand også kaldet aquafaba og dets fantastiske egenskaber som kan bruges i et utal af opskrifter – nogle af dem hidtil uopnåelige på vegansk.
Aquafaba er bla. blevet brugt til at lave aquafaba mayo og eftersom jeg før har forvandlet en vegansk mayo-opskrift til vegansk smør-opskrift, så lå det lige til højrebenet at prøve det med aquafabaen. Stor succes. Smøret bliver endnu blødere og endnu mere smøragtigt. Hvis du har læst bare et par amerikanske veganske opskrifter, så har du helt sikkert hørt om Earth Balance, som værende alle (amerikanske) veganeres go-to smør. Så da jeg fik en kommentar om, at den her opskrift smager af Earth Balance, ja så blev jeg selvfølgelig helt (smør)blød om hjertet. Tricket til at få det til at stivne er, at bruge mættet fedt ligesom i smør lavet af komælk. Jeg vil altid anbefale at bruge koldpresset kokosolie også kaldet jomfru kokosolie. Men det efterlader altså smag af kokos i smøret så hvis du vil undgå det, må du bruge den raffinerede kokosolie ‘uden smag‘. I modsætning til mine øvrige smøropskrifter (ja der var jo også min allerførste) er den her tilmed sojafri, så her kan selv sojaallergikere være med.
Hvis du er nysgerrig omkring aquafaba, så vil jeg varmt anbefale facebookgruppen Vegan Meringue – Hits and misses. Det er her vi deler alle de fantastiske opdagelser af hvad aquafaba kan bruges til.
Opskriften her kræver i modsætning til mange udenlandske opskrifter hverken guargummi, xanthan, lecithin eller lignende. Alle ingredienser (olier, eddike, en dåse kikærter) fås i et nogenlunde velassorteret supermarked og når du har dem, er du kun få minutter fra vegansk smør. Plus den tid det tager for det at hærde i køleskabet naturligvis…
Har du prøvet at lave den veganske mayo med olie og sojamælk? Ja den der som man brugte lang tid på at få taget sig sammen til at prøve, og da man endelig fik prøvet det af og det tog 30 sekunder, tænkte man “HVORFOR HULAN HAR JEG IKKE GJORT DET NOGET FØR?”. Det er simpelthen så enkelt at alle, der uvidende står og kæmper med at lave mayo vha. rå æggeblommer og olie, ville græde sig i søvn hvis de vidste hvor simpelt mayo kan laves. Det er stort set det samme du skal gøre her, bare med lidt andre ingredienser.
Selv spiser jeg nødigt olie i maden, men dels kan jeg godt lide at tilbyde noget som min datter kan smøre på brødet og når man opfinder noget så banebrydende som simpel, lækker smørsmagende aquafaba smør så skal hele verden selvfølgelig høre om det hvilket er grunden til, at jeg i første omgang lavede dette indløg på engelsk. Og forresten nej, det smager overhovedet ikke af kikærter!
- 45 ml Aquafaba (ja det der vand fra kikærter)
- 1 dl fast kokosolie - jeg foretrækker altid koldpresset/jomfru kokosolie), men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du raffineret kokosolie uden smag) bliver det SUPER smøragtigt.
- 20 ml rapsolie (kan helt eller delvist erstattes af solsikke- oliven eller en anden olie du kan lide smagen af)
- 2/3 tsk æblecidereddike eller friskpresset citronsaft (har du vegansk mælkesyre så brug endelig det i stedet)
- 1/3 tsk salt
- Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
- Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend ½ minut med en stavblender.
- Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
- Nu er den faktisk færdig.
- Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.
Og når nu det er så simpelt, ja så kan du jo passsende lege lidt med opskriften, som her hvor jeg lavede smøret i 5 forskellige versioner til en fællesspisning:

